Даже в боулинга имало хора на ДС

Председателят на Управителния съвет на Българската боулинг федерация Тодор Личев е разкрит като сътрудник на Държавна сигурност.

Това стана ясно от проверката на спортната федерация (решение №2-1183 от 28 ноември 2017 г.), извършена от Комисията по досиетата като част от глобалната проверка на управителните и контролните органи на спортните федерации в България.

Тодор Личев е проверен в качеството си на  член на Управителния съвет (2009-2011) и от 2014 г., както и като председател на Управителния съвет в периода 2010-2011 г. и от 2015 г.

Той е разкрит като съдържател на явочна квартира на Окръжно управление на МВР-ДС Пловдив под псевдонима „ЛАУТА” от 1983 г. по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

През май 1990 г. досието му е унищожено по време на тайното прочистване на делата на сътрудническия апарат на ДС при управлението на преименувалата БКП на БСП и кабинета Луканов.

Принадлежността му към Държавна сигурност е установена от регистрационен дневник, картон в картотеката и писмо на МВР за унищожаване на досието му с протокол, пише сайтът desebg.com.

От запазения картон на съдържателя на явочна квартира „Лаута” е видно, че по време на своето сътрудничество Личев е вербуван на идейно-политическа основа. Работил е като инструктор във Висшия селскостопански институт „Васил Коларов” (днес Аграрен университет Пловдив, б.а.) и е използван по линия на чуждестранни студенти.

Тодор Личев е познат в Пловдив като диджей още по времето преди 1989 г., , един от първите търговци след краха на комунизма в града под тепетата, основател на редица радиостанции, професионален фотограф, както и републикански шампион по боулинг.

Проверката на боулинг федерацията е обхванала общо 27 лица, заемали или заемащи ръководни постове.

От тях освен Личев с принадлежност към ДС е разкрит и Валери Георгиев Николов – член на Управителния съвет (2004-2006).

Комисията по досиетата обяви и проверката на Българската федерация по вдигане на щанги(решение №2-1125 от 13 ноември 2017 г.).

От 11 проверени лица с принадлежност към ДС е Владимир Боянов Боянов – член на Управителния съвет от 2011 г. Той е вербуван през 1980 г. като съдържател на явочна квартира „ДУНАВ” на Софийско градско управление на МВР-ДС, а впоследствие и на Първо главно управление на ДС.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4