Ужас в Хага! Паравоенен лидер погълна отрова в съда

Военновременният командир на босненските хървати Слободан Праляк почина, след като пое отрова при потвърждаване на 20-годишната му присъда за военни престъпления, издадена от Трибунала в Хага, Reuters.

Инцидентът се случи в последния ден от работата на Международния трибунал за бивша Югославия, учреден преди 24 г.  Праляк погълна течност от прозрачно шише, след като съдът отхвърли обжалването при потвърждаването на присъдата му за 20 години лишаване от свобода. Паравоенният лидер извика: “Не съм военнопрестъпник, противопоставям се на тази присъда“.

Адвокатът на Праляк заяви, че 72-годишният „е взел отрова“. Това принуди председателят на съда Кармел Агиус да извика лекар и да спре хода на делото в Хага.На място бе изпратена линейка, а парамедици бяха забелязани да влязат в съдебната зала.

Часове по-късно Праляк издъхна в болница в Хага. Той беше един от шестимата бивши политически и военни лидери, които обжалваха присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Случилото се с Праляк напомня много на това, което направи нацисткият лидер Херман Гьоринг на Нюрнбергския процес. Тогава той беше осъден на смърт чрез обесване. Дни по-късно Гьоринг се самоуби с цианкалий в килията си.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4