Скандал! Иран не пусна Бойко Борисов в небето си

Появи се голям проблем с полета на премиера Бойко Борисов до Саудитска Арабия! Правителственият самолет е имал предварително разрешение да прелети над Иран на път за Рияд. Когато обаче салометът навлязал в иранското въздушно пространство, екипажът получил искане да го напусне.

Тогава самолетът се върнал към Турция и със съдействието на турските власти получил разрешение да прелети над иракска територия. Това разказа вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е част от делегацията.

Вижте данните за полета от портала flightradar ТУК

“Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес във външното ни министерство в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас”, допълни тя.

Иранският дипломат Хасан Дотаги изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение, съобщиха по-късно от Външното министерство.

Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Шефът на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова написа във Facebook: „След като екипажът получи искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се върна към Турция и със съдействието на турските власти получихме разрешение за осъществяване на полета над иракска територия.”

„Веднага след като кацнахме нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че на този самолет е българският министър-председател и че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11 ч. българско време в МВнР е повикан временно управляващият иранското посолство в България, за да изясним ситуацията. Това е, което се случва до момента. Наистина нищо особено, нека да изясним дали има отклонение от маршрута, но единствената промяна всъщност е летището, на което кацнахме. Съмнявам се Авиоотрядът да е имал промяна в маршрута. След като получим обяснение от иранската страна, ще видим как ще процедираме от там нататък. Но факт е, че пристигнахме живи и здрави и всичко е наред”, заяви Екатерина Захариева.

 

Текст: Нова тв


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4