Център за градска дебилност

Или как Зелената зона може да събори властта

Разширяването на зелената зона за паркиране в София е едно от най-тъпите решения на сегашните общинари. Илюзия е, че някакви улици ще станат по-проходими. Всъщност, някои ще станат, но за сметка на други, по които ще накацат същите тези коли.

В столицата очевидно са се събрали да работят и живеят доста повече хора, отколкото брои официалната статистика. Всичките тези хора пътуват до работа. Поради зле устроения градски транспорт пътуват с автомобили. Поради липсата на обществени паркинги паркират по улиците. Поради сини и зелени зони паркират във все по-малко на брой улици. Поради гъстотата на колите, лошата регулация и липсата на катаджии се блъскат по десетки пъти на ден.

През май Сметната палата констатира, че Центърът за градска мобилност се управлява некомпетентно, че приходите от синя зона не са събирани ефективно, а бизнес плановете и отчетите на Центъра за градска мобилност са под съмнение. Тогава малко се разшумя в медиите, но поради сервилното им отношение към ГЕРБ темата позаглъхна. Днес обаче протестите са на дневен ред и са съвсем основателни.

Още от 1997 г. в София започва събирането на такси за паркиране по модела „Синя зона”. Много скоби се сложиха оттогава досега, много скандали се разразиха. Помните „Ще станем на кълбета“ с един бивш депутат от НДСВ. Помните и сбиването на Вежди Рашидов за паркомясто. Е, стрелби в София по този проблем няма. Засега.

Платеното паркиране е доходоносна дейност. За миналата година нетната печалба от нея е над 11 милиона лева. Паркинг няма построен нито един. Няма никакви подобрения и в градския транспорт. Всичко това е на път на взриви иначе улегналия софиянец. Улегнал, улегнал, ама като няма къде да си държи колата и няма удобен транспорт, с който да си прати децата на училище, скоро ще се обърне против управлението.

Та, дали Бойко Борисов би искал точно заради някакви пари, събирани от паркиране, несъпоставими с управляваните от ГЕРБ милиарди, да му падне правителството? Съмнявам се. Той е готов да се откаже от много повече, за да остане на власт. А и да си запази контрола над най-голямата община в България, каквато е София.

Ако Делян Добрев и Антон Тодоров не съборят ГЕРБ от власт, зелената зона ще го направи. Защото нейното разширяване става все по-дебилно. Бавно, но сигурно върви към Драгалевци. Защото каква Зелена зона са храсталаците на Южния парк, например?

Да, дебилно е да се паркира по тротоарите така, че майките с колички и инвалидите трябва да слязат на платното, където няма секунда без изнервен шофьор.

Дебилно е и да се строят кооперации с по 20 апартамента, в които или няма гаражи, или са 4 на брой. А паркоместата пред блока, ако изобщо ги има, са три.

Но още по-дебилно е да обясняваш, че Х на брой коли ще се вместят в 50% от мястото, което са заемали до момента.

Чудесно би било, ако всичките тези коли си намерят наистина подходящо място. При така създалата се ситуация се сещам за Банкя. Какво ще кажете?

Евелина ГЕЧЕВА, transmedia.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4