Братя Гергови от Държавна сигурност в Асоциацията по голф

Братята Красимир и Тодор Гергови бяха разкрити като щатни сътрудници на Държавна сигурност при проверката на ръководните и контролни органи на Българската голф асоциация, извършена от Комисията по досиетата.

Това стана ясно днес от обявения от Комисията днес резултат при проверката на спортната асоциация. Тя е засегнала общо 7 лица (решение №2-1074 от 3 октомври 2017 г.).

Красимир Гергов (1961), по-известният от двамата, който е познат като най-влиятелният рекламен бос в България и собственик на Би Ти Ви, всъщност е основател на Българската голф асоциация през 2001 г.

Принадлежността му към ДС в случая е обявена в качеството му на председател на Управителния съвет на асоциацията от 2001 г. и член на Управителния съвет, представляващ „Професионална Голф Асоциация – Професионален Спортен Клуб” АД 2006 г. (за първи път Гергов официално е разкрит като сътрудник през 2009 г. при друга проверка на Комисията по досиета, б.а.).

Красимир Гергов произхожда от комунистически род (единият от дядовците му е първият кмет комунист в родното село на Тодор Живков – Правец). През 1985 г. Гергов е назначен за щатен служител в Пето управление на ДС (Управление за безопасност и охрана, УБО). По това време неговият вуйчо Бончо Бончев е един от зам.-началниците в УБО.

УБО е смятано за „преторианската гвардия” на Живков и е подчинено пряко на него. Управлението отговаря не само за охрана на комунистическата върхушка, но също така за храната, жилищата, транспорта и развлеченията на висшето партийно ръководство и номенклатура.

След краха на комунизма Гергов навлиза в рекламния бизнес чрез фирмата си „Крес”. В началото на века той поставя началото на голф обществото в България.

При управлението на тройната коалиция кабинетът Станишев се ангажира с лобиране за привличане на чуждестранни инвестиции в голфа и за развитието на голф туризма.

Лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов през 2011 г. открива един от голф проектите на Красимир Гергов – голф комплекса „Thracian Cliff” (Тракийски скали) край Каварна, представен като най-големия спортно-туристически комплекс в България.

Братът на Красимир Гергов – Тодор Гергов (1956) е разкрит като щатен служител на Четвърто управление на ДС от 1978 г., а след това на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). Неговата принадлежност към ДС се обявява за първи път.

Тодор Гергов е един собствениците на фирмата „Про Консулт 2004”, свързана със заменки, една от които е сред групата заменки, заради нередностите при извършването на които преди време Европейската комисия оповестява, че може да наложи санкция на България в размер на 50 млн. евро.

Комисията по досиетата е установила и още един сътрудник на ДС в Българската голф асоциация, но тъй като той е починал не е оповестила данните за него, поради ограничението в закона.

Комисията обяви и проверката Българска федерация по ветроходство (решение №2-1076 от 3 октомври 2017 г.). Проверката е обхванала общо 38 лица от ръководните и контролни структури.

Установена е принадлежността само на Пенчо Георгиев Гешев, член на Управителния съвет (1992-1999). Той е разкрит като осведомител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1970 г. под псевдонима „ПЕТЛЕШКОВ”.

Текстът е публикуван в сайта desebg.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4