Доктор Денкова: Лицата в Биг Брадър приличат на карикатури

PodoPodo 1

Д-р Радина Денкова коментира естетичната козметика на ВИП Брадър звезди в личния си профил в социалната мрежа. Публикуваме го без редакторска намеса:

Вчера, докато си приготвях багажа за пътуването ми поглеждах към Предаването на Гала, което показваше извадки от БИГ Брадър. За първи път от започването гледам пет минути от него. Попадам на едни момичета, четири на брой. Честно да ви кажа, досрамя ме. Досрамя ме, защото те са средна извадка на лицата, които показват донякъде и моята професия. Досрамя ме, защото и в четирите не видях нито естетика, нито пропорции, нито симетрия, нито … добър вкус. Много е жалко и ми е мъчно, че естетичната медицина се представя по този начин- вулгарно, разкривено и пошло. Днес пиша това от Варшава, преди да започне обучение на най- добрите естетични дерматолози в Европа с един перфекционист, гуру и голям учител. Учител, който ни нарича визионери, който вярва, че ние сме хората, които ще превръщаме естетичната дерматология в наука. Правя сравнение между тези три дни, в които красотата и нашата работа се издига до съвършенство и резултатите в реалния живот, и се чудя къде гилдията бърка или къде обществото налага фалшиви стандарти. Да се върна обаче на БИГ брадър! Видях едни лица, които отдалече приличаха на карикатури, едни устни, които стигаха до носа и раздърпани мигли, един тон, като четина. Това ли е красотата на България, това ли е представата на масата за естетика. Винаги съм проповядвала философията “less is more “, винаги съм учила от най- големите, че в лицето трябва да се подчертае красотата , че съотношенията и пропорциите правят цялото. Не напразно Микеланджело е прозрял златното сечение в телата ни, в лицата ни, в природата и околната среда като съотношение, което определя красотата. Не може една устна да бъде в обратно съотношение към останалите части на лицето, тогава красотата престава да бъде красота, тя е гротеска. И си мисля в тази посока, дали ще се научим да виждаме красивото не в обемите, а в пропорциите! Дали ще можем да следваме ” средния път” както е казал Буда. Да следваш средният път обаче, трябва да стигнеш до истината….

Ето какво й отговориха от PTF апаратури за фотоепилация-без подобия, както е при IPL-те и лазерите:

“Това е положението. Така е в цялата медицина, но там нещата не са така видими. Дерматолозите и пластиците истински естети са единици. Не ми се удава да лаская, но знаеш,че не само за мен си номер 1! Елементарните са причините за тази брутална гледка – пари и възпитание. Едните гледат да направят пари без значение какво “сътворяват”, а родители, които подаряват нови цици и уголемени устни на дъщерите ученички – слагат началото на манията по уголемяване, която прераства в болест. Колко от колегите ти ще откажат като теб нещо, което не им се харесва и не бива да се прави, просто, защото е излишно?! Те даже агитират за повече, да не коментирам, че станаха търговци на козметични и естетични апаратури. Народът го е казал-за двете дини под една мишница…

Естетиката не е за всеки. Освен професионализъм – трябва и да си художник. Трябва да рисуват по лицата. А истината е грозна като лицата, които създават и нечистоплътно морална. А колко е простичко, създавайки исинска красота-парите ще дойдат сами и то в повече.Тези грозни, дори страшни лица, които визираме са антирекламни и не обещават нищо добро на “твореца” им. И още нещо-ботокст се боцка и по гаражните салони. Няма контрол, няма и закон. Работехме здраво едно лято по промените на Закона на козметиците – няколко човека бяхме, вносителите на апаратурите се изпокриха и само 4 на утвърдени фирми бяха.Заложихме доста неща, които биха предотвратили поне част от това, което се случва, но все не идва ред на този бранш, за да се приемат нещата. Сложихме разграничение в дейностите, които могат да изпълняват козметиците и медицинските лица, лазерите да са приоритет само на д-рите и др. подобни. Властта нехае, дерматолози мяткат тук-там лазери, с които козметичките пекат клиенти, пак козметички поголовно боцкат ботокс, щото били изкарали курс и всичко това става единствено и само за пари. 

Тъжно е, грозно е, брутално е. Така е при липса на закон и морал. Дългичко стана, но и аз като теб преболедувам тази тема с душата си. И като финал – дерматолозите са най-малко като численост, сравнени с другите специалности в медицината, а толкова много кич бълват! Само човек, който е перфекционист може да го заболи от това. Поздравявам те за поста и затова, което си! Факт е,че никой друг от дерматологичното съсловие не се възмути от гледката във ВИП Брадър…и не само там.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4