“Кинжал” на ГЕРБ оглавява Комисията по досиетата

ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за закриване на комисията по досиетата, обявиха от партията на Борисов. Най-вероятно Антон Тодоров ще я оглави. За решението си ГЕРБ получиха подкрепа и от представители на организации на репресираните от комунизма, предаде БТА. Тодоров се срещна с представители на Съюза на репресираните, пред които заяви, че не само е приел номинацията за шеф наКомисията, но и обеща, че ако бъде избран, ще работи така, както и в парламента: “без милост към престъпници, без милост към тези, които са избивали и тормозили хора след Девети септември”.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заяви, че това е десети опит на БСП да закрие комисията, а мотивите на социалистите не са обективни. По думите му, ако се реализира идеята на БСП за институт за национална памет на мястото на комисията по досиетата, “България ще се превърне в един посткомунистически “Джурасик парк”.

“Комисията по досиетата през последните два мандата успя да свърши голяма част от своята работа, тя трябва да продължи да работи по изследване на миналото”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

“Грешката на демократичните сили в началото на прехода беше, че не бяха отворени досиетата веднага, не беше извършена лустрация, както беше направено в други европейски страни”, отбеляза Спас Гърневски от ГЕРБ.

Антон Тодоров потвърди, че е приел да се кандидатира за председател на комисията по досиетата. Попитан как е гласувал за министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за който е известно, че е бил агент на бившата ДС, Тодоров заяви, че го е подкрепил в пленарна зала. “Има коалиционно споразумение, подписал съм ангажимент към партията, заради която съм народен представител, аз съм длъжен да изпълнявам решенията, които се вземат”, обясни Тодоров.

В мое лице “Методи Андреев 2” няма да има, няма да видите решение, което да е в дисонанс с решенията на ГЕРБ, допълни той. Попитан дали ще изпълнява волята на ГЕРБ и като председател на комисията по досиетата, Тодоров заяви: “Не. Ако бъда избран за председател, аз няма да бъда народен представител от ГЕРБ”.

Той допълни, че ще работи с екип от 9 души, представители на другите парламентарни сили. Ще се ръководим от закона за досиетата и от вътрешните документи, посочи той. Аз имам един Бог и това е култът към свободата, аз съм пилигрим на свободата и пазя морала си от младини, каза още Тодоров.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4