Прокуратурата погна и щерката на Цветан Василев

Във връзка с постъпили запитвания на журналисти, Софийска градска прокуратура уведомява, че на 15.08.2017 г. е повдигнато обвинение на Радосвета Василева за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 253 ал.5 вр. ал. 4 вр. ал.1 и 2 вр. 26 ал. 1 от НК. Съобщението на държавното обвинение бе разпространено часове след като майката на Радосвета и съпруга на Цветан Василев – Антоанета Василева, публикува свое отворено писмо до президента, в което моли за намесата на държавния глава срещу “нелепото” обвинение.

Прокурорите са призовили обвиняемото лице задочно по реда на чл.  269 ал.3,т. 4 б.а от НПК в присъствието на упълномощен от Василева адвокат.

Става ясно още, че постановлението за задържане за 72 часа е от 15 август, а оттогава има и Европейска заповед за арест.

От прокуратурата оспорват твърденията на майката – че отдавна никой от семейството не живее в България и направомерно просто са “подпъхнали” под вратата една призовка.

“В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването й пред разследващия орган съответно на  02.08.2017 г. и на 07.08.2017 г., като от съпровождащата ги докладна се установява , че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат. По делото са изискани и приложени всички необходимите справки от проведеното издирване на лицето в страната. Видно от тях Василева е напуснала пределите на Р България на 16.08.2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане, обясняват от прокуратурата.

-Тъй като въпреки положените усилия от стана на разследващите органи, местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на  15.08.2017 г. е издадена Европейска заповед за арест.

 

Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й.”

Снимка: vassilev.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4