Платеното паркиране в София – зоните се разрастват (ВИДЕО)

Платеното паркиране в София – зоните се разрастват (ВИДЕО)

На сесията на Столичния общински съвет на 20 юли под т. 5 от дневния ред беше взето решение за поредните промени на парче в Наредбата за паркирането. Най-общо казано – разширява се обхвата на “Зелена зона” – и в Лозенец, и в Средец, “Синята зона” става платена през целия съботен ден – до 18,30ч. Също така се променя началния и крайния час на зоните – ще започват в 8.30 до 19.30 ч.

Вносителите на промените са от ГЕРБ и Реформаторския блок. Решението беше прието без особени дебати, както се очакваше, може би, защото предварително беше пределно ясно, че гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок са напълно достатъчни.

Ето какво обясни общинският съветник от “Патриоти за София – МВР и Атака” Карлос Контрера по казуса:

“По време на обсъждането в залата на Столичния общински съвет заявих, че внасянето на доклада от ГЕРБ не ме учудва. В крайна сметка това е устойчивата им политика по тази тема от 2012г. и за никого не е изненада предложението на най-голямата група в СОС за разширяване на обхвата на зелената зона. Както го нарекохме от групата – “още от същото”. Въвеждането на платено паркиране е предложение на ГЕРБ от край време. Позицията на ВМРО, а и на групата ни “Патриоти за София – ВМРО и АТАКА” също е устойчива и предсказуема. Ние сме против този модел на платеното паркиране и не считаме, че то решава проблемите с трафика. В този си вид за нас зоната е грешно замислена и изпълнена политика. Твърдим, че нито един от акцентите и приоритети, които послужиха преди и все още служат като аргументи – намаляване на трафика, облекчаване на движението, въвеждане на ред в паркирането, намаляване на нивата на вредните емисии, не е постигнат.

Ето защо в зала призовах колегите да получим изходните данни преди и след въвеждане на платеното почасово паркиране и да сравняваме суровите данни. Емпирично съм се убедил, че зоните за паркиране не решават в този си вид проблемите, а просто ги правят платени. Още преди години от ВМРО заявихме, че с платено паркиране ред не се въвежда реално, защото са ежедневие стотици случаи на неправилно паркиране на територията на зоната, които не се санкционират (защото по закон няма как да се случи) от ЦГМ – спиране на забранени със знаци (вертикална и хоризонтална пътна маркировка места), спиране на пешеходни пътеки, в зелени площи и т.н. С други думи въвеждането на платено паркиране облекчава контролните органи на общината – Инспекторат, Общинска полиция и районните кметове най-вече.

Принципът е следният – правим платено паркирането и ЦГМ да се оправя. Факт е, че където има платено почасово паркиране много рядко се правят масови и системни проверки за нарушаване на общинските наредби за паркиране и престой на забранени места. С други думи – зоната е смокинов лист, който прикрива неуспеха да се справим с мнозината хърсъзи, които си позволяват да паркират, където има падне.

Като общински съветник, а и също колегите от нашата група,  се озадачихме от подкрепата за доклада и разширяването на обхвата на зелената зона от страна на колегите общински съветници от ДСБ. Един кратък преглед на събитията от 2012г. (елементарна проверка в Гугъл например) показва, че заедно с ВМРО и АТАКА през 2012г. съветниците и групата им от ДСБ яростно се бореха против зоната и новите правила за платено паркиране.

Дори има снимки на г-н Вили Лилков как протестираме срещу зоната. Този катарзис в ДСБ е много интересен и показателен. и донякъде необясним. В предизборната програма на Реформаторския блок (с кандидат за кмет г-н Лилков) от м. октомври 2015г. и дума няма за разширяването на Синя и Зелена зони  В този смисъл е очевидно, че колегите са направили много сериозна преоценка на обещаваното по избори и последващите решения в Столичен общински съвет. Не случайно в зала зададох този въпрос към видния представител на ДСБ – г-жа Марта Георгиева, уви, остана без отговор.

От няколко дни Центъра за градска мобилност вече работи по изпълнението на взетото решение. Новото зониране ще влезе в сила от 1.10.2017г. И мнозина живущи и в Лозенец и в Средец започват да се питат дали приетото решение няма да вгорчи и влоши още повече ситуацията с паркирането в центъра и периферните на центъра зони. Без да бъдем песимисти – по-добре, по-удобно няма да стане. Без наличието на обществени паркинги колите ще бъдат по улиците. И разширяването на зоните за платено паркиране няма да промени този факт. Единствената реална промяна ще бъде плащането.

Дали един ден целият град няма да се превърне в една голяма зона за паркиране? Възможно е и до там да стигнем. До тогава – дано с 24-те милиона на година, които се прибират от паркирането в Синя и Зелена зони поне един обществен паркинг бъде изграден…”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4