Михаела Първанова: Минифутболът създава звезди

България стана единствената държава, която взе участие на европейското първенство по стрийт футбол в германския град Прора и спечели медали и при мъжете, и при жените. Мъжкият състав на страната ни завърши втори в турнира, след като загуби със златен гол финала срещу Испания.Женският национален тим на родината ни завърши на трето място в европейския шампионат, след като в мача за бронзовите медали надигра домакините от Германия с 1:0. В полуфинала българките загубиха от бъдещия шампион Косово.
С огромния си опит Михаела Първанова допринесе за страхотното представане на нашите дами. Бившата футболистка на Ботев 2000 участва за втори път на такова европейското първенство. Чаровната врачанка даде интервю пред сайта news.mflbulgaria.com, в който разкрива любопитни подробности за турнира,както и доста подробно обяснява как тази разновидност и като цяло мини футболът са изключително полезни за подрастващите футболисти.

-С какво се различава тазгодишният турнир от този преди две години?
-От към организационна гледна точка, тазгодишният турнир беше на много високо ниво. Бяха изградени допълнителни съоражения, финалните мачове бяха изнесени на сцена и се играеха пред голяма публика, което допълнително повдигаше адреналина и увеличаваше емоциите на този формат. Имаше промяна и по отношение на самия турнир. Мачовете и при мъжете, и при жените бяха в по една група. Изиграха се доста повече мачове. Времетраенето бе променено. В групата се играе по 3.30 минути , а по 4 минути в директните елиминации, докато през 2015 всички бяха с времетраене 180 секунди.
-Според вас може ли всеки футболист, играл в големия футбол на професионално ниво, лесно да се приспособи към тази разновидност на най-популярната игра на планетата?
-Не съм сигурна. С повече желание и отдаденост, всеки би се приспособил до определена степен. Има обаче специфични особености, които наистина отдиференцират тази разновидност. Наличието на мантинели променят изцяло идеята за водене на играта и тактическите прийоми. Един опитен състезател може да използва мантинелата за предимство както в защита, така и в нападение.
-Ами обратното? Какви чисто спортни качества изгражда стрийт футболът и доколко той би могъл например да бъде полезен за подрастващите, които мечтаят да станат като Лионел Меси и Кристиано Роналдо?
-От чисто социално-значимо естество стрийт футболът е световен феномен, който разпалва страстите и желанията на милиони хора по света. От гледна точка на качества, това е най-рационалният и приятен начин едно дете да придобие техника и навици за бързо боравене с топката на сгъстени пространства и в сгъстена обстановка. Броят на играчите предполага честа игра с топката, което е много по-удачно от 11:11, в който формат този недостатък е пагубен. Най-добрите и технични футболисти от Испания, Португалия, Бразилия и Аржентина са започнали своето пътешествие в света на футбола именно с подобни формати.
-Доколкото сме запознати, освен спечелването на златните медали европейското първенство в Прора има и друга още по-голяма цел – уважението между състезателите, т.е. един вид се набляга на чисто човешките ценности. Така ли е?
-Така е, наистина. Позитивната енергия, с която е зареден турнирът, се усеща навсякъде. Дори регламентът на мероприятието включва в себе си награждаване на най-изявените в това естество. Има, разбира се, и ситуации, които не могат да бъдат изчистени докрай, но спортът често е предизвикателство, което всеки разбира различно.
-Как бе сформиран вашият отбор?
-Смея да твърдя, че В България женският футбол и минифутбол е сравнително добре развит и освен държавното първенство по футбол на България, често се организират и провеждат турнири по футзал и минифутбол за жени. Така бе селектиран и сформиран и нашият отбор. Бяха проведени два турнира по футзал в рамките на няколко месеца, на които имахме възможност да покажем качествата и уменията си и да попаднем в полезрението на треньорите ни Методи Здравков и Младен Христов.
-Как оценявате представянето на отбора на европейското първенство?
-С всяка изминала година се представяме все по-добре. Изключително сме доволни. Подготвяхме се упорито и играхме сърцато. Играем с емоция и хъс.
-С какво българският отбор превъзхождаше останалите?
-(Смее се)Тактически бяхме много добре подготвени и смятам , че изпълнявахме всичко, което сме тренирали и играхме красиво.
-Каква е рецептата за успех в трудния свят на спорта?
-Постоянство плюс адекватна методика и плюс правилните хора. Уравнението не е просто, защото всеки елемент съдържа в себе си много усилия, лишения, болка и условности. Динамиката на спорта предполага натрупване на умора, присъствието на травми, изразходване до предела и трудното задържане на интереса. Професионалният спорт е много повече от лъскавата опаковка, която всички виждаме по телевизията. Всичко това, съчетано с комерсиализацията и нарастващите финансови интереси, стоварват върху съзнанието на спортиста огромни дози напрежение и негативи. Именно тази устойчивост отличава елитните от посредствените футболисти. Не става въпрос само за качества и талант, а за това дали в момент на трудност ще се откажеш, или поемеш в друга посока.

ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА

Европейско първенство по стрийт футбол в германския курорт Прора се проведе за трета поредна година, а страната ни е редовен участник в него, благодарение на селектираните и подготвени от „Спортс Мениджмънт България” състави. И при двете си предходни участия мъжкият тим на България спечели бронзовите медали, а през 2015 година дамският ни състав взе купата за феърплей. Шампионатът се провежда във формат с трима полеви играчи (и без вратар) на терен с размери 15х10 метра и хокейни врати (2х1,2 метра), ограден с мантинели, които са високи 1 метър, над които има и двуметрова мрежа. Играе се с футзал топка с размер 4, която много рядко напуска игралното поле поради наличието на ограждения. Продължителността на мачовете е между 3 и 4 минути.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4