Мартин Стоев не се качва на самолет, Мъри Стоилов го е страх от снимки

Казват, че фобиите са нещо, което човек носи от минали животи. Събития, които душата му помни, страхове, които съзнанието разпознава като безпричинни. Фобиите представляват прекомерни ирационални страхове от специфични неща или ситуации. Хората чувстват инстиктивно неудобство, граничещо с паника, когато застанат с лице към обекта на страха си.  Страховете се много и различни. За съжаление на мнозина таблетки против страх не съществуват, но затова пък можем да го преодолеем по пътя на тренировките, твърдят психолозите.

Съществуват няколко вида фобии. Първият и най-често срещан вид са простите фобии, които поразяват около 10% от мъжете и жените в еднакво отношение. Типична проста фобия е страхът от животни, височина, медицински процедури, игли, асансьори, вода и пътуване със самолет. Втора категория са социалните фобии, които включват страх от прегръдка или публично унижение. Номер едно в този списък е страхът от изказване пред публика. Наблюденията показват, че за много хора това е по-страшно от мисълта за смъртта.

Друга социална фобия е страхът от посещение на ресторанти или други публични места, от използване на обществени тоалетни, изчервяване пред хора, срещи с непознати. Човекът със социална фобия се смущава от това, че е оценяван до степен, когато не може да функционира в присъствието на други хора. Приблизително 1 на 20 души страда от третия и най-тежък вид фобии – агорафобия (страх от пазари). Хората с това заболяване избягват обществените места от страх да не получат паническа криза.

Фобиите обикновено започват, когато мозъкът свърже обект или ситуация с опасно или травмиращо събитие. Понякога връзката е ясна. Човек, който за малко не се е удавил в детството си, развива впоследствие фобия към водата. Понякога фобиите а резултат от страха, свързан с нещо в ранното детство. Страхът от кучета може да накара детето да бяга. Това става навик и човек продължава да ги избягва дори, когато порасне.

Колкото и големи звезди да са, и най-великите спортисти в света си имат своите страхове. Ще ви запознаем само  с част от тези на най-прочутите.

Denis

По какво си приличат една простосмъртен български волейболен треньор и мегазвездата на холандския футбол Денис Бергкамп? По това, че и двамата се страхуват да летят със самолет. За страховете на други чужди и родни звезди ще разберете сега.

Най-емблематичният случай в родния спорт е селекционерът на националния отбор по волейбол. Мартин Стоев бе на път да се махне от поста заради своята аерофобия. Преди световното първенство през 2006 г. в Япония той заяви, че няма повече да лети със самолет. Стоев изпада в паника от случка с клубния си тим Левски-Сиконко, когато избегна на косъм самолетна катастрофа при полета от Подгорица до София. От тогава Мартин разви синдрома ”Бергкамп”. Точно по тази причина пътува до Полша с лек автомобил за мача от Шампионската лига на Левски със СКРА Белхатов. После тръгна с автомобил и до Атина за двете контроли на България с Гърция. ”Имаше вариант да го направя още преди Мондиал 2006, но щеше да бъде предателство спрямо момчетата в един толкова важен момент за националния отбор. Досега съм летял сигурно над 1000 пъти, но след случката преди година, ми е много трудно да го правя. Не ме питайте какви полети изживях до Куба и Корея. На връщане от Хавана, д-р Динко Захариев ми предписа 1 литър вино, което даде положителен резултат – при положение, че въобще не пия. Както искайте го разбирайте, но след Мондиал 2006 не смятам повече да летя със самолет, пък каквото ще да става”, завърши спецът. В крайна сметка Марто промени решението си.

Mari

Любопитна е и ситуацията с колегата му Станимир Стоилов.

Мъри страда от подтискащия страх от групови снимки. Човекът, извел за първи път наш отбор до Шампионската лига, бягаше като дявол от тамян, когато наближи време фотографът да щракне актуалните футболисти на “Герена”. Спецът от Хасково обяснява пред близките си, че отборните снимки не са на хубаво. Големият проблем настава на края на годината, когато всички играчи и треньори под строй са закарвани за фотоси за календари.

Националният вратар Георги Петков и волейболистът Евгени Иванов – Пушката, също изпитват ужас от самолети, но твърде често им се налага да пътуват из кътни кътчета на Европа заради редовните мачове в чужбина. Обладани от фобии имат и в леката ни атлетика. Шампионката на висок скок Венелина Венева има уплах от студа. Дори и в най-голямата жега  третата българска легенда в този спорт може да бъде видяна в топли дрехи. Вени обича да се оправдава за слабата си форма и с честите си настинки.

 

Categories: Спорт, Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4