Запомнете: Не шампион, а ПЪРВЕНЕЦ!

Запомнете: Не шампион, а ПЪРВЕНЕЦ!

Напоследък, покрай участието на ЦСКА 1948 в първенството на АОГ – Юг, се появиха най-различни спекулации, гръмки заглавия и хвалебствени дитирамби от сорта на „ЦСКА 1948 е шампион!“ и тем подобни. Имаше ги и при участието миналата година на Локомотив 1929 в тогавашната СРГ – Север. Знайни и незнайни колеги се упражняват в непозната за тях материя…

За да се избегнат по-нататъшни недоразумения в трактовката на събитията vitoshanews.com обяснява накратко и просто как стоят нещата.

За тези, които искат да четат, ето какво пише в „Библията“ – Наредбата на БФС. Там изрично е подчертано следното: „За шампион на България по футбол (държавен първенец) се обявява отборът, успял да спечели титлата в „A“ футболна група (групата на най-високо ниво в структурата на първенството).“  Тоест – със званието ШАМПИОН може да се кичи единствено Лудогорец и никой друг. Поне в първенствата, администрирани от БФС.
Нито лидерът във Втора лига Етър има право да обсебва това „звание“, нито водачите в четирите Трети лиги – Югозападна (Струмска слава), Североизточна (Черноморец Балчик), Северозападна (Литекс Ловеч) и Югоизточна (Загорец Нова Загора).

За какви „шампиони“ ми говорите в Окръжната група? Подобни грешки стават вече досадни и не трябва да бъдат допускани. Нека вземем за пример само столичните първенства. Отново обяснявам, че сега предстоят мачове за определяне на отбора СТОЛИЧЕН ПЪРВЕНЕЦ. До момента са ясни победителите от двете АОГ – Надежда (Доброславци)  от Северната и ЦСКА 1948 от Южната.

За вторите места шансове имат Локомотив-БДЖ (40) и Левски Чепинци (38) от Север, както и Витоша Бистрица (45) и Левски-Раковски (42) от Юг.

Полуфиналите предвиждат сблъсък между Първия от едната и Втория от другата група. Победителите от тези полуфинали,които най-вероятно ще се проведат на стадионите в Обеля и НСА, ще се срещнат във ФИНАЛ за излъчване на СТОЛИЧЕН ПЪРВЕНЕЦ.

Оттам този ПЪРВЕНЕЦ добива право на участие в баражите за попълване на състава на Югозападната Трета лига. За да бъде допуснат до въпросните баражи обаче ПЪРВЕНЕЦЪТ трябва да отговаря на куп критерии за придобиване на лиценз за участие в Трета лига. По подобен начин стоят нещата и в останалите три Трети лиги в страната.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4