Обединени патриоти: Действия в Парламента, а не празно политическо говорене

Предлагаме ви интервю с кандидата за народен представител от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” Владимир Митов. Той е трети в листата от кандидати за народни представител в 25-и многомандатен избирателен район в София (столичните райони „Люлин”, „Надежда”, „Връбница”, „Нови Искър”, „Банкя”, „Овча Купел”, „Красна поляна” и „Илинден”).

Владимир Митов е историк. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В момента е докторант в Историческия факултет на Софийския университет. Специалист е по история на българските земи по време на османо-турското робство. Член е на Македонския научен институт. Бивш състезател по бокс и медалист в този спорт. През януари 2016 г. е избран за председател на Областния комитет на ВМРО – Българско национално движение в София.

-Г-н Митов, социолозите прогнозират трето място за „Обединени патриоти”?
-Социолозите прогнозират много неща. Понякога улавят тенденциите, друг път прогнозите им се разминават с 3-4-5-10%. Остават броени дни, кампанията е към своя край, доверието към нас расте ежедневно. Обединени патриоти са алтернативата. По ред причини. Виждате, че ние говорим твърдо, говорим разумно и прагматично. Що се отнася до 25-и избирателен район аз мисля, че хората ни познават, ВМРО винаги е имала силни резултати в този район, ние сме постоянно сред хората и знаем какви са проблемите и очакванията.
-А какви са проблемите? Какво ще поискате като народен представител, да кажем, в първите седмици на мандата на парламента?
-Няколко неща могат да бъдат свършени веднага. Първо – отпускане на целево държавно финансиране от централния бюджет на пътните връзки (довеждащите пътища) до Северна скоростна тангента. За да приключим още тази година с цялата сага. В момента Нови Искър, Требич, Илиянци буквално нямат достъп. Има една пътна връзка, пътищата са в дупки. Пътуването е ад. Държавата трябва да реши този проблем, защото тя го създаде. Това минава през корекция на държавния бюджет. Ще го искаме от първия ден в 44-тото Народно събрание.

Друго – има стотици декари частни имоти за отчуждаване, например в Северния парк. Отпускане на целево финансиране за отчуждения. Столична община има 20 млн. лв. за 2017 г. за цяла София. Без помощ от държавата отчужденията ще се влачат десетки години. Това е абсурдно. Имотите на хората в парковете трябва да бъдат отчуждени с приоритет и платени на пазарни цени. Управленията на Борисов и Орешарски буквално национализираха за стотинки стотици декари за проекта Северна скоростна тангента. Няма да допуснем това да се случи повече. Това са разбойнически практики – 1 кв. м. земя за 20-30 стотинки. Срамота!
-А законодателни инициативи?
-За мен належащо е да изменим закона за държавната собственост и този за общинската собственост в частта за жилищата. Трябват нови правила – нов начин, нов подход при управлението и ползването на жилищния фонд. Сега едни тарикати живеят в общински и държавни жилища, не плащат наем, не плащат сметки, чупят, рушат и няма сила, която да ги извади от тези жилища. А хиляди хора чакат в същото време и за тях все няма и няма свободни жилища. Така че нужна е радикална промяна в жилищната политика. Трябва да има облекчен режим за младите образовани семейства с деца и нулева толерантност към досегашните неизрядни наематели. Който не си плаща – вън!

Друг приоритет е създаването на фонд за стимулиране чрез стипендии на талантливите ученици. Държавата трябва да развива и подпомага всячески тези деца. Нужни са нарочни правила и целево финансиране. Ако е необходимо и нарочен закон. Като общество трябва ясно да кажем и покажем, че талантливите български деца са приоритет.
-Предложихте да се разследва проектът за изгаряне на отпадъци в столичната „Топлофикация”?
-С колегите от ВМРО го предлагаме от години. Ние сме категорично против този проект. Не е мястото на тази инсталация в центъра на София. Убеждават ни, че била безопасна. Това е технология от преди 30 г. В момента има къде-къде по-нови и безвредни начини за оползотворяване на битовите отпадъци. Нашата група  в Столичния общински съвет „Патриоти за София” гласува против този проект в „Топлофикация”. Що се отнася до прословутата сага с боклука – ние мислим, че трябва да се прегледа много внимателно и дейността, и проектирането на завода за оползотворяване на отпадъци. Имаме своите подозрения, че заводът е проектиран и построен на база грешни изчисления. Едни пари са похарчени, а се оказва, че произвежданото РДФ гориво всъщност не е точно гориво. Какво е тогава? Едни пари са дадени, а ефектът какъв е?
-Друг важен въпрос – какво може да направи държавата срещу монополите?
-Първо, да спре да им помага. Второ – самата държава също се облагодетелства от монополни структури. И тук не говоря само за корупцията. Но ако трябва да навлезем в конкретика – засилване на контрола върху качеството на предоставяните услуги и върху т.нар. инвестиции, които монополистите твърдят, че правят. Не може половин „Люлин“ да е без ток и това да се повтаря месец след месец, а енергийното дружество да твърди, че проблем няма. Има очевиден проблем и трябва да се кажат причините и да се премине към действия. В ж.к. „Люлин“ живеят около 180 000 души – цяла една област. А енергийният доставчик буквално ги оставя без ток. Това не е нормален живот. Така че Законът за енергетиката трябва да се измени. Нещо повече – масови са оплакванията от подаване на по-ниско напрежение от нормалното – държавата трябва да контролира тези случаи и да налага брутални наказания. По отношение на топлофикациите – т.нар. такса сградна инсталация трябва да отпадне, топлинните счетоводители, тези паразитиращи фирми за дялово разпределение, също трябва да отпаднат. А това става пак през промени в Закона за енергетиката.
-И последно една тема, която е присъща за Патриотите – гетата в София.
-Гетата трябва да се сринат. Друг правилен път няма. Всеки, който твърди, че ще интегрира тези хора в циганските гета, лъже. Ето защо сме подготвили комплекс от предложения за изменения в Закона за устройство на територията, в Закона за общинската собственост, в Закона за държавната собственост, чрез които да опростим процедурите по премахване на незаконните постройки. В тази връзка имаме и друго предложение – за организиране на мащабни проверки, свързани с прилагането на Закона за закрила на детето в гетата, както и проверки, свързани със злоупотребите с инвалидните пенсии. Гетата се оказват развъдник на инвалиди. Гледаш млади, здрави хора, а на документи са инвалиди. Някой им е издал този фалшив документ, те си получават социални помощи и пенсии и не работят. Този модел е сбъркан и трябва да бъде изкоренен!

Калоян ТРЕНДАФИЛОВ

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4