Как по света и у нас се празнува Св. Валентин

Как по света и у нас се празнува Свети Валентин

14 февруари се отбелязва различно на различните места по света. Ето няколко любопитни начина за празнуване на Св. Валентин, от които можете да откраднете свежи идеи и за вашия празник :

САЩ: Романтична любов

В САЩ може да се каже, че празнуват „стандартно“. На този ден хората купуват цветя и бонбони, правят резервации за най-луксозните места в града или преравят интернет за оригинални и вълнуващи подаръци за възлюбените си.

Филипините: Масови сватби

По традиция през седмицата на Св. Валентин хиляди филипинци се женят. Много от тези сватби са масови и включват стотици двойки, които изричат сватбените си обети на едно и също място по едно и също време. През 2015 г. само в областта Розарио над 700 двойки са участвали в масови сватби.

Япония: Бонбони и Ден на бялото

В Япония жените са тези, от които се очаква да подготвят подаръци на Свети Валентин. С наближаването на празника дамите се втурват да пазаруват шоколад и всякакви изненадващи красоти за своите възлюбени. Този жест на еднопосочно внимание се възвръща на дамите, но за тази цел те чакат цял месец. В деня, известен като Ден на бялото, мъжете купуват на половинките си бял подарък, който идва под всякакви форми – от сладки до бельо.

Дания: Кокичета и “gaekkebrev”

Датчаните интерпретират по собствен начин празника. Вместо да подаряват рози на любимите си, датчаните дават на приятели и възлюбени пресовани кокичета заедно с традиционни картички за Свети Валентин. Датчаните подаряват на дамите на сърцето си и т.нар. “gaekkebrev” – анонимни писма, които съдържат смешен стих или рима, написани върху сложно изрязан лист хартия.

Гана: Ден на шоколада

През 2007 г. министерството на туризма в Гана ребрандира Свети Валентин с надеждите да рекламира приноса на Гана към шоколадовата индустрия като един от най-големите износители на какао в света. Благодарение на тези усилия 14 февруари е познат в Гана като празник на влюбените, но и като Национален ден на шоколада.

Жители на Гана отбелязват празника чрез западните традиции – като купуват цветя и подаръци за любимите, но също и като се наслаждават на шоколадови тематични менюта в местните ресторанти и, разбира се, си подаряват шоколад.

Естония: Ден на приятелството

Да си необвързан в Естония всъщност може да е повод за празнуване. На 14 февруари естонците празнуват Ден на приятелството и в него се включват всички – обвързани или не. Отдава се внимание на всякакъв вид приятелства – семейни, неромантични, дружески. Всички си разменят подаръци и празнуват братската любов.

Романтичната любов също има роля в празника. Много двойки се женят през февруари. А тези, които търсят любовта, могат да участват в тематични активности като например да се качат на „любовен автобус“ заедно с други необвързани.

България: Трифон Зарезан и Парти за необвързани

В България празненствата за Свети Валентин се припокриват с празника на виното – Трифон Зарезан. Така и обвързани, и необвързани имат повод да празнуват. През последните години станаха традиция и Партитата за необвързани. Те се провеждат малко преди Св. Валентин и имат за цел запознанства, за да може на самия Ден на влюбените хората да има с кого да празнуват. Ако и вие смятате, че двата празника са добра комбинация и все още сте необвързани, можете да се включите във „ВИНЕцианския карнавал“ на 9 февруари в клуб „Грамофон“ от 20 ч. На това парти за пета поредна година необвързаните ще се забавляват и запознават. Ако желаете да участвате, трябва да се регистрирате предварително. Повече инфо ТУК.

Categories: Общество

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4