След катастрофата – глупави репортажи, глупави кампании и пожарникар премиер, който пак се прави на Батман

Катастрофа винаги може да се случи, но у нас тя по правило е последвана от удивително глупави телевизионни репортажи. Фейсбук се изпълва с цитати на тъпи въпроси на репортери. Да се чудиш как пускат такива да задават въпроси на хора в беда. И при включванията с картина на живо зрителят разбира повече какво става, от самия репортер на място.

И безумни кампании да се събират помощи с есемеси за пострадалите. Хора се оплакаха, че като пратиш есемес на 1466, получаваш отговор „Благодарим ви, че дарихте 1 лев в подкрепа на бежанците”. „Аз не искам да подкрепям талибани”, възмущават се някои.

Усетиха се, оправиха го, ама – за какво е тази подкрепа за пострадалите? Има застраховки. А ако няма, фирмата и Железопътна инфраструктура ще платят всичко, включително обезщетенията на жертвите. Така е в цивилизования свят, така ще реши съдът и у нас. А ако нашия съд е несправедлив, има европейски. Някой съмнява ли се?

У нас винаги търсят виновен, за да го отнесе. И ще намерят някого. Ако Борисов беше опозиция, сигурно щеше да поиска оставката на премиера и да говори гневно пред камерите.

Ще намерят виновен, дори да се окаже, че цигани са откраднали гайките по релсите. Железопътна инфраструктура ще отговаря, не циганите. Някой да не разбере погрешно, циганите не са виновни, те просто са оставени на произвола на съдбата. Не можеш да очакваш друго – невежи и без препитание. Крадат части от жп трасетата и ги носят за скрап. Те и бронзовите паметници по площадите окрадоха.
Няма реакция, няма грижа от властите да спрат това. То не зависи от циганите, те трябва да усетят, че това не е редно, че е опасно, че има причина-следствие. Че има държава, организация, отговорности.

Държавата се разпадна. При соца циганите имаха някакво препитание и бяха по-интегрирани от сега. Тогава не крадяха от жп линиите и не замеряха влаковете с камъни. И уточнение за умниците – това не е носталгия. Просто констатация, че заедно с комунизма българските умници демонтираха и държавата. Затова сега му викаме Територия.

На Територията, където по правило на всички равнища има ниска култура за безопасност, невежество, а премиерът пожарникар ходи лично да гаси пожари и да командва евакуации, не можеш да очакваш друго. Някои виждат в него държавата, поради липса на такава. За тях той е решението. А е просто една празно самоходно говорещо устройство. Вреден фанфарон.
Текстът е публикуван в сайта e-vestnik.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4