Важно: Отмениха пръстовите отпечатъци в болниците

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда, съобщи bTV. Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва. Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста, обаче, действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.
Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.
Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера. Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си.

За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева. Идеята за въвеждането на пръстовия идентификатор за вход в лечебните заведения е на здравния министър Петър Москов. Като причина беше посочено, че това е начин да се спре източването на Здравната каса. Въвеждането на системата беше критикувано от болниците и общопрактикуващите лекари, както и от съсловните организации. Регистрацията на пациенти с пръстовия идентификатор предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4