Плевнелиев: Ще положа усилия за достойно излизане от политическата криза

Президентът Росен Плевнелиев започна на „Дондуков“ 2 консултации с парламентарните групи в 43-то Народно събрание.

„Като държавен глава ще положа всички усилия за достойно излизане от тази политическа криза след гласуваната в Народното събрание оставка на правителството. В тези си действия ще се опирам на здравата основа на Конституцията и на върховенството на правото и закона, така както действах и при предишните две кризи в рамките на моя мандат“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който стартира кръга от консултации с представители на парламентарната група на ПП ГЕРБ.

В хода на консултациите ще бъдат обсъдени възможностите в съществуващото Народно събрание да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Ако това не е възможно, да се набележат какви са потенциалните разумни дати или период за провеждане на избори, както и какви са важните и неотложни  задачи пред парламента преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, заяви Росен Плевнелиев.

„Запазвам си правото веднага след приключване на кръга от предварителни консултации да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно – политическите партии, законодателната и изпълнителната власт, да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме“, категоричен бе държавният глава.

Днес консултациите при държавния глава продължават с представителите на парламентарната група на БСП, а през следващата седмица и с останалите шест парламентарни сили.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4