Владимир Митов: Битката за една по-добра София е ежедневна

Владимир Митов е историк по образование. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски”. Специалист е по история на исляма и история на Османската империя. Член е на Македонския научен институт. През януари 2016 г. е избран за председател на Областния комитет на ВМРО – Българско национално движение в София.С него разговаряме за най-актуалните проблеми на столичани.

Г-н Митов, измина почти година от началото на мандата на Столичния общински съвет, считате ли, че има съществена промяна в управлението на града?
– Промяна има и то съществена. Но тя не се дължи нито на ГЕРБ, нито на БСП. Важно е, че мнозинството на управляващите Столичната община се „крепи на косъм“. Така вече нямат това огромно самочувствие и все повече се вслушват в становищата на специалисти от други партии.
Патриотични партии се обединиха и съставиха своя група „Патриоти за София – ВМРО и Атака” в общинския съвет. И е видно, че това е най-активната група извън управляващите от ГЕРБ.

„Патриоти за София“ успяват да прокарат решения и реформи

Благодарение на работата и срещите по места с граждани на столицата, хората все повече се осмеляват да излизат на граждански протести и да изразяват мнение. „Патриоти за София” се включиха в редица протести на ощетени и недоволни жители на града. Продължават да подкрепят хората, които бяха „обрани“ от проекта за Северна скоростна тангента. Това е само един пример, ще изредя други. Проведоха се срещи с живущите около ТЕЦ „София“ по повод изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци. Благодарение на хора от цялата столица „Патриоти за София” издействаха връщането на линията до „Златните мостове“, която извозва желаещите да се качат на Витоша.
Срещате ли съмишленици, оказват ли ви подкрепа колегите от другите формации?
-Продължава една стара практика – това е нулевата активност на значителен брой общинските съветници от другите формации. Една част от тях ще си изкарат мандата, без да са защитили нито една гражданска позиция. Дори ще останат напълно непознати за софиянци. В обобщение – положителни промени в Столичния общински съвет има, но те се свеждат до едно: все по-голямото взаимодействие на „Патриоти за София“ с гражданите за защита на правата им.
ВМРО непрекъснато призовава, няколко години вече, да се реши проблемът с нелегалните имигранти в София. Виждаме, че нещата като че ли стават по-зле. Какъв е вашият коментар?
– От ВМРО сме събирали подписи от жители, които са в непосредствена близост до бежанските центрове в „Овча купел“, „Враждебна“ и „Военна рампа“. Организирали сме десетки протести, уведомявали сме и уведомяваме непрекъснато органите на властта за проблемни райони около Лъвов мост, Женския пазар и улица „Цар Симеон“.

Нови арабо-африкански гета започват да се формират около Сточна гара. За съжаление, вместо да намаляват, нелегалните имигранти се увеличават. Все повече са лицата от Пакистан и Афганистан – и, очевидно, не става дума за млади майки с деца, както ни убеждаваха дълго време.

РЕШЕНИЕТО Е НЕЗАБАВНО ЕКСПУЛСИРАНЕ НА ЛИЦА, ЗАДЪРЖАНИ БЕЗ ДОКУМЕНТИ,

щом са преминали границата не през КПП-та, а кой както намери. Дори и за тези, които бягат от война, след като не са преминали границата на Родината ни по законен начин, ние от ВМРО заявяваме: „Вън нелегалните имигранти“!
Голяма част от мигрантите се настаняват в бежанските центрове и на практика, ако в страната ни наистина влезе майка с деца, бягаща от зверствата на Ислямска държава, няма къде да бъде настанена, защото там вече се хрантутят „млади майки с бради“ на възраст около 20 години, нямащи нищо общо с войната в Сирия. Наричам ги по този начин, защото, помните, убеждаваха ни, че това били бежанци, предимно майки с деца.
Все повече анализатори коментират, че войната е към своя край. Тогава и тези хора трябва да бъдат пратени по родните им места. Те са с друга култура, религия, обичаи, които не съвпадат с традиционния ислям в България.
Вие бяхте сред водачите на протеста срещу нелегалната джамия в „Люлин“. Какво се случва там? Има ли още опасност от радикален ислям в София?
– Мога само да кажа, че ние от ВМРО организирахме протеста, но в него участваха основно жители на район „Люлин“, които ни съобщиха за проблема, и които се страхуват от мъжете с бради около незаконната джамия. Надявам се специалисти от ДАНС да разкрият какво се случва в сградата.
Ще ви посоча и един интересен факт:има заповед, че сградата е незаконна и трябва да се премахне, защото е преустроена не по надлежния ред.
Факт е също, че вече излезе информация за атентатори в Европа, които преди това са пребивавали в София. По улица „Пиротска“ в София на път от мюфтийството към джамията се разхождат проповедници, които бяха на съд за проповядване на радикален ислям. Нещо, за което никой не каза и две думи, е взривяването на две раници от сапьори на „Пиротска“ в началото на септември. Просто изреждам:

ПРЕБИВАВАНЕТО НА ДЖИХАДИСТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЦАТА,

незаконен храм, не само в „Люлин“, а и в други райони на София, разхождащи се на свобода осъдени имами за радикален ислям и взривяването на раници със съмнителен багаж в центъра на София са повод да смятам, че вече и в столицата се проповядва радикален ислям и има заплаха.
ВМРО има последователна политика срещу монополистите, какъв е Вашият коментар относно проекта за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „София“?
-Това е проект, който застрашава здравето на софиянци. С нас се свързаха еколози, които разказаха какви последици може да има за въздуха и здравето на хората една такава инсталация. Големият проблем в случая е, че самата инсталация е втора употреба и чак след като бъде монтирана и заработи, може да бъде установена нейната ефективност в действителност.
Екологичните сдружения ни разясниха, че за такава инсталация е нужно разделно събиране на отпадъци. А както знаем в момента, разделно се събира много малък процент от отпадъците на София. Проблеми ще има и с извозването на отпадъците до площадката при ТЕЦ „София“, тъй като тежкотоварни камиони ще минават през жилищни комплекси. Това означава допълнителен трафик, замърсяване и разходи, разбира се.
Такава площадка трябва да бъде изградена, но не с машини втора ръка. Специалисти и еколози трябва да се разберат къде е най-подходящото място за изграждане на такова съоръжение и въпросът да бъде решен за години напред.
За ВМРО монтирането на въпросното съоръжение в ТЕЦ „София“ е едно необмислено и прибързано решение, което застрашава здравето на столичани. Всичко това ни навежда на мисълта, че някой ще вземе големи проценти от сделката. На този етап изграждането на инсталацията е незаконно.
Каква е позицията на ВМРО – София по въпроса със състоянието на Витоша и развитието на спорта и туризма в планината?
– Планината Витоша е безценно богатство за софиянци. Достъпът до нея трябва да се улесни и ВМРО направи всичко възможно рейс 63 да извозва хора до планината. Смятаме, че занапред метрото трябва да стига до полите на Витоша и поне до една от действащите въжени линии. При един по-улеснен достъп до планината може да се предприеме затваряне на пътищата за автомобили. Колкото по-малко са те, толкова по-малко ще се замърсява площта на природния парк.

Витоша е подходяща за спорт целогодишно. Освен зимни спортове, когато по върховете има сняг тя е подходяща за екстремни спортове – колела, потегляне с парашут или делта планер на някои от зъберите. Освен това е идеално място за подготовка на лекоатлети и провеждане на състезания по маратон. Може би занапред Столична община, но и държавата, трябва да помислят за изграждането на модерен спортен комплекс, който да бъде използван от професионални състезатели.
Близостта на хижите една от друга в южната част на планината привлича както в миналото, така и днес туристи, които правят кратки или по-дълги преходи. При благоприятни метеорологични условия могат да изкачат Черни връх и да се спуснат отново в града.

Освен всичко друго Витоша може да се превърне място за отдих, където човек отива на хижа не, за да спортува, а за да се отърве физическото и психическото напрежение.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4