Марк Бата отсече: Имаше дузпа за ЦСКА

Наблюдаващият ръководител на УЕФА за българските рефери Марк Бата изрази мнение, че Ивайло Стоянов правилно е отсъдил дузпа в полза за ЦСКА срещу Левски в съботното дерби между двата тима.

Както е известно, срещата завърши при равенство 1:1, като “червените” се добраха до точката благодарение на 11-метров удар, отсъден за фаул на Боян Йоргачевич срещу Преслав Йорданов. Именно последният реализира от бялата точка.

“Ако трябва да бъда точен, нарушение в наказателното поле имаше и Ивайло Стоянов правилно отсъди дузпа. Той бе заел отлична позиция и видя добре ситуацията. Беше на 6-7 метра от положението. Нека не забравяме, че съдиите взимат решение за половин секунда, а ние гледаме и анализираме няколко седмици.

За мен решението на Стоянов е правилно, тъй като нападателят пръв игра с топката. Вратарят и защитниците при всяко положение в наказателното поле поемат известен риск. Като стоя пред вас, е много по-лесно да обясня защо е свирил дузпа. Щеше да е доста по-трудно да ви кажа защо не го е направил, ако не бе взел такова решение”, заяви Бата.

Председателят на Съдийската комисия Петър Петров не посмя да даде коментар за така дискутираната тема.

“Не искам да коментирам дузпата в присъствието на специалист като Марк Бата. В продължение на това, което каза г-н Бата, казах, че ще дойде точно за мача ЦСКА – Левски, бях учуден, че имаше тълкувания, че е бил повикан по спешност. Той ще бъде тук на 26 ноември следващия път, като Лудогорец и Левски играят на 30 ноември. Призоваваме всички клубове да приемат нашите международни съдии. Ние считаме, че имаме много добри рефери, които могат да свирят всички мачове. Ще има наша бригада през ноември, която ще свири световна квалификация. Постепенно мисля догодина да стигнем до съдии в Шампионската лига и Лига Европа, а също така и да имаме наши отбори в европейските турнири. Всички желаем това да се случи и роботим в тази посока”, коментира Петър Петров по време на пресконференцията, която даде днес Съдийската комисия към БФС.

“Обсъждаме с г-н Бата вариантите за тези мачове. За дербито имаше варианти с Никола Попов, Георги Кабаков и други. Както един старши треньор си избира състава, така и ние. Ивайло Стоянов свири перфектно европейската младежка квалификация Чехия – Молдова. Към този момент беше в топформа. Не мислете, че се решава безотговорно. Опитахме с Таско Тасков, но явно контузията му беше тежка. Сега преценихме, че не е готов, имаше операция през юли и не е готов. Покри теста, но след 60-ата минута куца. Трябва да се възстанови, за да е във форма в плейофите. Трябва да се лекува“, добави шефът на Съдийската комисия./БЛИЦ СПОРТ
Снимка: LAP.bg

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4