Португалец изпревари Кристалина и Ирина

Португалският бивш премиер и бивш върховен комисар на Световната организация за бежанците Антониу Гутериш е фаворит за поста генерален секретар на ООН. Това стана ясно след шестото неформално гласуване в Съвета за сигурност на ООН. За първи път петте страни-постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, използваха цветни бюлетини. Целта – кандидатите да са наясно, ако някоя от тези страни използва правото си на вето спрямо тях.

Припомняме, че на първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност убедително начело беше именно Антониу Гутериш.

България номинира генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за свой кандидат на 11 февруари тази година. След като в края на септември на петото гласуване в Съвета за сигурност, тя завърши на шесто място, България реши да оттегли подкрепата си от нея и да издигне заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Ирина Бокова обаче реши да не се оттегля от надпреварата и така се оказа,че сред претендентите за поста има две българки.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа “за” от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас “против” от 5-те постоянни членки – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4