Спортът ни достигна дъното: Дънекова се издъни с допинг!

И втората допинг проба на българската лекоатлетка Силвия Дънекова се оказа положителна. Самата тя демонстрира учудващо нахалство, твърдейки, че не чувства никаква вина за случилото се. Според нея тя е станала неудобна и затова е попаднала под прицела на допинг ченгетата от УАДА, след като като е написала възражение срещу методите на световната антидопинг централа.

“Не чувствам вина, чиста съм. Аз с нищо не им застрашавам медалите. Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите”, коментира Дънекова пред БНТ.
“Не вярвам резултатът да е различен, защото по този начин те сами ще се компрометират. УАДА сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба и неговата ще е положителна”.

„Във УАДА са напълно наясно, че ние няма как да се защитим. Надявам се, че тази затворена врата ще ми отвори други. Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно. Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик – покрийте си нормативите, играйте по правилата на ВАДА и тогава ме съдете”, каза още Дънекова.

Положителната допинг проба повтаря история с Ива Пранджева отпреди 16 години. Тогава най-добрата българска лекоатлетка в тройния скок бе хваната с допинг още преди олимпийските игри в Сидни 2000. Тя замина за Сидни, но участва на състезанията в Австралия.
Както е известно, Ива Пранджева изгоря и на игрите в Атланта 1996 с положителна допинг проба. В САЩ българката участва и се представи много добре на троен и дълъг скок. В квалификацията на троен скок Пранджева бе първа с 14.61 м, а на финала с 14.92 се класира четвърта. В скока на дължина Пранджева пак спечели в квалификационната си група с 6.62, а на финала бе седма с 6.82. Два дни по-късно резултатите бяха анулирани.

Позиция на ММС:
Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова, уличена в употреба на забранени вещества по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт!
Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК).
Атлетката бе тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества. Преди началото на Олмпиадата Дънекова представи и програмата си за възстановяване на комисията за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на Летните олимпийски игри РИО 2016 г. и Летните параолимпийски игри РИО 2016 г. Оттук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи.
До 8 август на българските спортисти, които ни представляват на Олимпийските игри от нашия Антидопингов център са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби.
Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК.
Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на ММС и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4