Скандално: Дават България на концесия?

Кабинетът да си върне 85 000 лв., които е дал на адвокатската кантора за изготвянето на закона и да ги дари за животоспасяващи операции, призова лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който остро възрази на новия закон за концесиите, приет от Народното събрание на първо четене с 75 „за”, 38 „против” и 27 “въздържали се”.

Това е вреден за България закон, заяви по време на дебатите Сидеров.

„Чух словосъчетанието „модерен закон за концесия”. Това е оксиморон. Концесията е инструмент на колониалното завладяване на света. Концесията е ограбване, експлоатиране на суровините и богатствата на една държава от друга”, заяви Сидеров.
Той подчерта, че “Атака” вече 11 години пледира за прекратяване на вече съществуващите концесии. Те нанесоха милиардни щети на нашата държава, поясни Сидеров.
Лидерът на “Атака” напомни, че подземните ни богатства бяха дадени от 1999 г. при правителството на Костов по един престъпен начин на една чужда фирма. „Но както е казал народът не е луд този, който яде зелника. Тя експлоатира българското злато и ценни метали повече от 10 години”, подчерта Сидеров.

По думите му печалбите, които са изнесени от България се изчисляват на близо 10 млрд. лв.
„Това, което е оставено като концесионна такса са трохи, защото при Костов тя беше 1,5%, а при Сакскобургготски таксата падна на 0,75%”, уточни още Сидеров.

Той обърна внимание на концесията за водата, която е дадена на чужди фирми от 16 години. „Водата на София е предоставена първо на една английска, а след това на френска фирма. И знаете ли колко получава общината от тази концесия – нула лева!”, възмути се националистът. Той изнесе информация, че френската фирма е декларирала 25 млн. лв. чиста печалба и 105 млн. лв. приходи само за една година. „От тези пари Софийската община не получава нищо. Това се нарича експлоатация на природни суровини”, смята той.

Сидеров припомни още, че фирма “Дънди прешъс металс”, която изнася златото ни, е изгонена от Киргизстан. „В България обаче всичко е позволено. И сега правителството предлага това, което е останало в България, да се раздаде под форма на концесии”, заяви лидерът на “Атака”.

По повод възмущението на Янаки Стоилов от БСП за ограбването на народните богатства, Сидеров напомни, че през 2014 г. “Атака” внесе предложение да бъдат прекратени концесиите за злато и договора с “Дънди”. „Вашият министър тогава ни възрази, цитирам го: „Не подкрепям направеното предложение от “Атака””. Хубаво е да се говорят силни думи, но трябва да се съчетаят и с действия през годините”, направи забележка на депутатите от БСП.

“Атака” предложи това и през 2015 г. по времето на Орешарски, а след това и по времето на кабинета „Борисов 2″.

Сидеров се обърна към народните представители от управляващата партия, че с това гласуване са на път да направят нещо, от което после не само ще се срамуват, но и ще им бъде търсена отговорност.
Той изброи от трибуната какво точно предлага правителството да се дава на концесия. „Обществени услуги във връзка с пренос и разпределение на газ и топлинна енергия. Да, остана газопреносната мрежа да бъде раздадена за вечни времена. Обществени услуги – трамвайни, тролейбусни. Услуги, свързани със социалната защита. Може би раздаването на пенсии ще бъде дадено на концесия. Услуги, предоставени от синдикални и политически организации, младежки сдружения и други членски организации. Много интересно предложение. Да не би да започнете да давате партии на концесии? Политически организации, религиозни услуги. Представям си деня, в който някъде някой ще дойде и ще каже аз имам концесия да ви кръщавам, опея и венчая”, иронизира текстовете в закона Сидеров.

В заключение той обясни, че няма услуга, инфраструктура, дейност и част от нашия живот, която да не се дава на концесия. „Къде тогава отива държавата, какво остава от държавата и от общините? Явно нищо. По думите му това е една много сериозна фаза към ликвидирането на България като държава и като общини, които имат своята самостоятелност. „Да не говорим, че това, което е изредено да се дава на концесия – сгради, мостове, виадукти, тунели, далекосъобщителни линии, релсови пътища, водни канали, пристанища е национална сигурност. Този закон може да ликвидира страната ни като самостоятелна, доколкото е останала”, заключи Сидеров./kross.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4