Властта отрече за участие в Черноморската флотилия

Евроатлантическата ориентация на България е доказана, ориентацията е доказана. Имаме договор от 2006 година и 2000 американски войници са в България. ​​​​​​​Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в “Дондуков” 2 след спешна среща с президента Росен Плевнелиев заради създаването на т. нар. общ натовски Черноморски флот, както и на реакцията на Турция през последните часове. Той допълни, че непрекъснато се провеждат учения и ние ги наблюдаваме. „По пронатовски от това няма накъде”, каза Борисов.

Както е известно, Румъния оправи настоятелна оферта към България да се включим в общо военноморско формирование с участието и на Турция, и на Украйна. Предложението е било подкрепено от Плевнелиев, но отхвърлено от Борисов.

“Изключително съм доволен, че всички сме категорични по тази тема. Флотилия по начина, по който бе предложена е отхвърлена.”, посочи той.

И президентът, и военният министър, и аз сме против флотилия срещу Русия. Никой няма съмнение в нашите проевропейски позиции. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг на “Дондуков” 2.

– Винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна. Не искам Черно море да се превръща в място за военни действия. Тема за кораби на НАТО на нашата граница може да възникне само ако има мощна бежанска вълна.”

“Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата. Искаме да чуете истината от нас. В сферата на българската отбрана правим това, което пише в законите ни. Всяка една наша дейност не може да бъде никаква импровизация. Дори и 1 лев да се инвестира в отбранителни технологии, това решение минава през парламент и трябва да бъде в рамките на програмата, подчерта Росен Плевнелиев.

-В рамките на политиките на прозрачност, решихме с министър-председателят и министърът на отбраната да направим изявление, във връзка с разпространяване слухове и неразбиране на всичко, което е говорено с нашите колеги от Румъния, във връзка с нашата отбранителна политика.

Имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Приехме план за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Нищо не се е променило в положението в Черно море.

Четем и слушаме по форумите и по сайтовете абсолютни импровизации. Имахме съвет по национална сигурност миналата година и тогава казахме, че това, което ще правим от тук нататък е да повишим тяхната съвместимост с партньорите в НАТО.

Участваме в инициативи на Алианса и ще продължаваме да го правим.

Правим това, което винаги сме правили и е планирано по най-честният и почтен начин пред българския народ. Нека се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии насочени към някого. Единни сме всички институции и говорим ясно и открито пред вас.”/БЛИЦ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4