Ще кажа на Господ, че познавам Али

Мохамед Али беше не само най-великият боксьор в историята, но също и човек в пълния смисъл. Правеше грешки, беше уязвим. Лекарите го предупреждаваха, че поема прекалено много удари, хората го убеждаваха да спре с бокса след победата над Джордж Форман в Киншаса през 1974 г. Вместо това той остана на ринга още 7 години и след това си плати. Треньорът му Анджело Дънди твърди, че вече е страдал от увреждания на мозъка, когато излиза за двата си последни мача.
Сякаш колкото повече хората гледаха Али, толкова по-малко го разбираха. Много започнаха да го почитат като част от контракултурата на 60-те след отказа му да се бие във Виетнам, но всъщност той просто следваше принципа на ненасилие, изповядван от движението „Нацията на исляма“, към която се беше присъединил няколко години по-рано. Други смятат, че Али е жертва на тази организация, най-малкото от финансова гледна точка. Всъщност той получава от нея повече пари, отколкото й дава, което го направило доста непопулярен сред другите последователи.
Но всъщност Али наистина беше щедър, дори повече, отколкото е било добре за него. Адвокатът му Хауърд Мур признава, че телефонът на Али е звънял по цял ден, най-вече от хора, които са искали да им плати наема или да им даде пари назаем. В повечето случаи той дава, без да пита. Най-голямата измама, на която става жертва, е през 1980 г. Тогава промоутърът Дон Кинг му дава само 50 000 от 8-милионния награден фонд за мача с Лари Холмс, след като Али за малко не губи живота си на ринга. Кинг и досега отрича злодеянието си.

Но не е само той. Около Али има огромен антураж от навлеци, които го окуражават да продължи да се бие въпреки пораженията, които нанася на тялото си. След измъчената победа в 15 рунда над Ърни Шейвърс в „Медисън Скуер Гардън“ през 1977 г. организаторът Теди Бренър отказва да провежда повече мачове на Али в залата. Боксовият доктор Ферди Пачеко предупреждава хората от екипа на боксьора, че Али пикае кръв, но се оказва, че на никого не му пука.
Али има много приятели, от които човек би трябвало да стои настрана. Сред тях има гангстери, лежали в затвора, и екстремисти, убити по време на улични сблъсъци. Председателят на Muhammad Ali Professional Sports Inc. Хауърд Смит пък използва името му, за да открадне 21,3 млн. долара от банката „Уелс Фарго“ – една от най-крупните измами от този вид в историята.
Кариерата на Али може да ви накара да се разплачете. Дълго след като е слязъл от ринга, той остава символ на несъкрушима сила, но всъщност неговата сила започна да изчезва още докато се биеше. Младият човек, който се пръскаше от самочувствие и зашеметяваше всички само с думите си, загуби много от уменията си по време на 3-годишното отсъствие от ринга. Боксьорът от онова време Рон Лайл твърди, че преди това да докоснеш Али е било невъзможно, но след това е било доста лесно.
Али беше поет дори в буквалния смисъл на думата. Първият път, когато го видях, всъщност беше на поетичен рецитал – той четеше собствените си стихове в нюйоркско кафе. Последният беше на откриването на центъра „Мохамед Али“ в родния му Луисвил. Изглеждаше захабен, а устата, която преди време не спираше да говори, стоеше затворена.
Наистина ли той е най-великият боксьор на всички времена? Някои смятат, че това е Джо Люис, а самият Люис сочи Сони Листън.
Но преди мача с Листън Али е в болница и се среща с момче, което боледува от рак. Казва му, че ще победи Листън, а детето ще се излекува. „Не – отговаря хлапето. – Аз отивам при Господ и ще му кажа, че те познавам.“

Исмаел Рийд „Ню Йорк таймс“

текстът е публикуван във в. “Тема Спорт”

Categories: Анализи, Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4