Отхвърлиха ветото на Плевнелиев

С 135 гласа “за” сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ секциите в чужбина, мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев. Така гласуваха от ГЕРБ, подкрепящата управлението част от Реформаторския блок, Патриотичният фронт, “Атака” и БДЦ. “Против” бяха само трима от РБ (Радан Кънев и Гражданския съвет), БСП и независими – общо 27 депутати, а трима се въздържаха, информира “24 часа”.

Въпрос на технология – така нарече ветото съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски. Той подчерта, че най-важното достижение на кодексът е въвеждането на електронното гласуване. “Ако се приеме ветото, ще се гледат само членовете, върху които то е наложено. При отхвърляне се дава възможност за внасяне на нов Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс”, открои Зеленогорски предимството на втория вариант, който давал шанс Изборният кодекс да стане по-добър. И призова да не се драматизира: “От едно просто гласуване не могат да бъдат направени големите изходи. Това е въпрос на подход. Да не се товари с големи очаквания.”

Цял ден вчера и цяла сутрин са вървели преговори как да се предотврати напускането на Патриотичния фронт от управляващото мнозинство. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха непреклонни – не се ли отхвърли ветото, минават в опозиция. От ГЕРБ оставили парламентарните групи на РБ и ПФ да стигнат до взаимно приемливо решение, което да подкрепят всички управляващи. Така, след безкрайни совалки, сутринта реформатори и патриоти са се разбрали – в една държава извън рамките на ЕС ще могат да се откриват максимум 35 секции. В момента таван на броя им няма. А в Турция те са над 130. В САЩ са 45. Реформаторите искали таван от 40 секции за чужда държава, патриотите – от 20. В крайна сметка е договорено те да са 35. От ГЕРБ ще се съобразят с договореното от партньорите.

От БСП и АБВ не участваха в гласуването.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4