Общински съветници от София аргументираха забраната на бурките

Внасянето на предложение в Столичния общински съвет от „Патриоти за София“ породи коментари по темата да бъде ли забранено носенето на бурки.

Патриотите са категорични, че внесените предложения за промяна на Наредба № 1 за обществения ред в столицата, основно целят опазване на сигурността.

Тепърва идеята ще се обсъжда с политическите групи в общинския съвет в София, като от ВМРО ще търсят подкрепа за предложението.

В ефира на Нова телевизия съветникът от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера защити предложението, като посочи че забраната за покриване на лицето на публични е само част от исканите промени. Очевидно общественото внимание е насочено точно към този текст. Идеята, която сме предложили, е взаимствана от нормативни разрешения, които и в момента действат в Белгия и Франция, заяви той.

Нормата е записана много синтезирано и ясно – на публични места не може да се носи дреха или плат, който покрива лицето или части от лицето, което пречи то да бъде разпознато, обясни Контрера.

По думите му предложението е съобразено със Закона за събранията, митингите, манифестациите и то няма да засегне кукери, маскирани по време на карнавали хора, както и футболните фенове.

Когато се подаде уведомление по съответния ред и се посочи, че ще се прави такова мероприятие с такива участници, очевидно общата норма, която предлагаме сега, няма да действат, заяви Контрера.

В сутрешния блок на БТВ неговият колега, съветникът от ВМРО Димитър Антов пък бе категоричен, че бурките са културно противопоставяне и провокация.

По думите на Антов хора, покриващи лицата си с бурки могат да се видят около незаконния мюсюлмански храм в столичния картал „Люлин”. Така са облечени, че не можеш да разбереш дали е мъж или жена, уточни той.

До момента по инициатива на съветници от ВМРО носенето на бурки на обществени места е забранено в общините Пазарджик и Стара Загора. Подобно предложение е направено и предстои решение и в общините Бургас, Враца, Благоевград, София, Пловдив, Шумен, Хасково и Харманли. Отделно в Народното събрание Патриотите внесоха проект на Закон за забрана носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места – добил популярност като „закона срещу бурките“.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4