Кристалина сама не си вярва: Бежанците ще се върнат по домовете си

“Когато говориш с бежанците – и аз съм говорила със стотици семейства – разбираш как те постоянно мечтаят конфликтът, от който бягат, да приключи, и те да могат да се приберат вкъщи,” казва Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор “Бюджет и човешки ресурси” и съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ в интервю за американската радиоверига NPR. Това е една от медиите, които се радват на най-голямо обществено доверие в САЩ, интервюто е предоставено от Представителство на ЕК в България.

“Докато това се случи, приемните общности трябва да се справят – да предоставят училища, подслон и, най-важното, работа на бежанците,” допълва още тя. Г-жа Георгиева обяснява, че в желанието да се помогне на бежанците международната общност не трябва да забравя хората, които ги приемат, защото много често и те изпитват трудности в ежедневието си.

“Ето защо хуманитарната помощ и помощта за развитие трябва да вървят ръка за ръка – ако помогнеш само на едните, но не и на другите, създаваш напрежение, което ще доведе до това бежанците трудно да бъдат приети от местните общности,” коментира Кристалина Георгиева.

Европейската комисия и страните-членки на ЕС са най-големият донор на хуманитарна помощ и на помощ за развитие в световен мащаб. Те предоставят над една трета от хуманитарната помощ и над половината от помощта за развитие по света. Въпреки това в световен план има недостиг на хуманитарна помощ от близо 15 млрд. долара на година. Едва пет страни-членки на ЕС изразходват за помощ за развитие над 0.7% от БВП, каквато е целта на международната общност.

Европейският бюджет отделя около 10.5 млрд. евро за справяне с бежанската криза през 2015 г. и 2016 г., над два пъти повече от първоначално предвиденото.

Пълното интервю на Кристалина Георгиева за NPR можете да чуете тук:http://www.npr.org/2016/04/25/475551891/humanitarian-costs-rise-as-refugee-crisis-becomes-the-new-normal?utm_source=twitter.com&utm_medium=social&utm_campaign=morningedition&utm_term=nprnews&utm_content=20160425

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4