Любопитно: Топ изобретения “Сделано в России”

Сайтът Руски дневник е класирал петте най-популярни изобретения, дело на руснаци. Авторката на материала пояснява, че макар много от изобретенията на руснаци да са конструирани и патентовани в чужбина, поради невъзможността на техните създатели да се реализират в родината си, те си остават с руски произход.

Номер едно в класацията на свръхпопулярни изобретения, дело на руснаци е търсачката Гугъл. Google е дело на американецът Лари Пейдж и роденият в Русия Сергей Брин. Сергей Брин е роден в Москва през 1973 г. Родителите му са Михаил Брин- икономист в елитния Научно-изследователския икономически институт към Държавното планиране на СССР и Евгения Брин- инженер. Семейството се мести в САЩ през 1979 г., за да може Михаил да преподава математика в университета в Мериленд. Сергей учи в университета, в който преподава баща му и там се дипломира. След това следва и в Станфорд, където се ражда идеята за Google. Днес изобретението на Брин и Пейдж има вече 18-годишна история и е най-популярната търсачка в света.

Изобретение номер две в списъка на Руски дневник е тетрис. Той е измислен от Алексей Пажитнов през 1984 г. През 80-те Пажинов работи в  Изчислителния център към Академията на науките на СССР и се занимава с проблемите на изкуствения интелект и гласовото разпознаване. Скоро след създаването си тетрисът започва да се радва на сериозен интерес в Москва и предизвиква вниманието на чуждестранни бизнесмени. През 1988 г. изобретателят на тетриса създава компанията „АнимаТек“ (“AnimaTek”), която е насочена към разработването и обезпечаването в програмно отношение на електронни игри. През 1991 г. Пажинтов се мести в САЩ и в момента се занимава с разработването на игри.

Трети поред в класацията са емотиконите. Твърди се, че пъровто Smiley-емотикон в света е дело на американския програмист Скот Фалман. Целта му, когато създава усмихнатия емотикон е да разделя чрез него сериоаните съобщения и шегите на таблото за обяви в университета „Карнеги Мелън” в Питсбърг.

Някои твърдят, че Владимир Набоков пръв се е сетил за изобретяването на емотикон. Това се случва, докато писателят дава интервю за списание “Time”. На въпросът на интервюиращия, на кое място би се поставил в световна класация на писателите, Набоков отговаря: „Често ми идва на ум, че трябва да се измисли някакъв типографски знак, символизиращ усмивка, някакво ченгелче или падаща надолу скоба, с която бих могъл да съпроводя отговора на вашия въпрос“.

Поред в подреждането на най-популярните изобретения, дело на руснаци, следва хеликоптерът. Той е изобретен в периода 1908-1911 г. от Игор Сикорски и то чрез цели два модела. През 1912 г. Сикорски става главен конструктор в авиационния отдел на Руско-балтийския завод в Рига (тогава част от Руската империя), където под негово ръководство са изработени няколко самолета. По-късно конструкторът емигрира във Франция, а от там в САЩ.

Последно в класацията е изобретяването на еталона за красота- 90:60:90, дело на Роман Тиртов, кореспондент на петербургското списание „Дамска мода“ в началото на XX век и сътрудник на американското списание „Харпърс Базар“ (“Harper‘s Bazaar”).


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4