Археолог пресъздава древни напитки

Патрик Макговерн, доктор от университета в Пенсилвания, пресъздава древни напитки, позовавайки се на изследвания със съвременни технологии. Макговерн използва методи като хроматография и масспекторскопия, за да определи състава на напитки, приготвяни и консумирани в миналото. Чрез модерни изследователски подходи, той проучва останките в съдове, намирани при археологически разкопки, за да установи състава на древни питиета, предпочитани в отминали епохи.

Проучванията в тази област са позволили да бъде приготвена в съвременни условия китайска напитка, консумирана преди 9000 години. Тя е най-древната ферментирала напитка, която е известна на науката. Правена е от плодове на глог, ориз, ечемик и мед. Днес Макговерн е уредил тя да бъде произвеждана от пивоварната Dogfish Head, под името “Chateau Jiahu”. Ученият е установил и какво е пиел митичният цар Мидас. В предпочитаното от него питие има бяло грозде, мед и шафран. Макговерн има рецепти и за старинни напитки от Хондурас, древен Египет, а също и на течности, употребявани от етруски и древното население на днешна Дания.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4