На първи май възстановка за 140 год. Априлско въстание

Очаква се близо 6000 души да се включат в подготвяната по повод 140 години от Априлското въстание историческа въстановка на бойните действия, състояли се по време на въстанието. В автентични костюми, разделени на въстаници и заптиета, участниците във въстановката ще пресъздадат борбата на българския народ за свобода. Събитието е ежегодно и през 2016 г. ще случи за пореден път в Копривщица, градът в който гръмва първата пушка по време на въстанието. Посланието на оранизаторите гласи, че в пресъздаването на историческата дата няма да участват артисти, а потомците на онези мъже, дръзнали да се опълчат на Османската империя.

Планът на въстанието, което има четири революционни окръга е не да разгроми империята на османците, нещо неосъществимо без помощ отвън, а да привлече вниманието на обществата по света, които да се застъпят за българите в стремежа им за освобождение. Това е постигнато и само две години след Априлското въстание българският народ постига свободата, за да основе Третата българска държава.

Началото на събитието пресъздаващо най-значимото българско въстание е 10 ч. на 1 май, площад “20 април”. Ето, какво споделят орагнизаторите: “Площад пълен с хора, очакващи нещо да съпреживеят. Едни са били тук, вече по няколко пъти, други са чули че е интересно, но най много са семействата с отраснали тинейджъри.

Невероятно е какво ще се случи с разсеяните им погледи, след началото. А началото е ежегодния спектакъл на живо, представящ избухването на Априлското въстание.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4