Амалия Колева стана Европейска шампионка за седми път

Българката стана европейска шампионка в дисциплината силов тест на първенството на Стария континент по таекуон-до ITF в Гърция

За състезателката на “ABC Fight Club” това е седмата европейска титла на силов тест за цялата й кариера. Тя печели златни медали в тази дисциплина на европейските първенства през 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 година, а миналата година на първенството в Пловдив стана и световна шампионка. В най-силната си дисциплина спаринг, категория до 57 кг., в Солун Колева отпадна на четвъртфинала, като изгуби срещата от представителката на домакините. В неделя тя участва в отборното състезание на спаринг при жените, където българките останаха втори. Многократната световна и европейска шампионка по таекуон-до Амалия Колева (IV дан) е родена в София, на 1 септември 1980 г.

13020305_10205629727096252_1879020687_nПървите си медали при жените от шампионат на Стария континент тя печели в Испания през 2001 г. – бронз отборно на спаринг и на силов тест. През 2004 г. на Европейското първенство в София за първи път става европейска шампионка в дисциплината форма до IV дан. Най-силната и дисциплина е спаринг, категория до 57 кг, където е световна и многократна европейска шампионка. От началото на състезателната си кариера до днес, тя неизменно се класира в тройката на всички европейски и световни шампионати и в петте състезателни дисциплини в таекуон-до – форми, спаринг, специална техника, силов тест, самозащита. Последният й голям успех са световната титла на силов тест и бронзовият медал на спаринг до 57 кг от Световното първенство в Пловдив през 2015 г. Тя е многократен медалист от национални и международни първенства и държавен шампион по таекуон-до в своята категория от 2000 до 2016 г. Състезавала се е с успех в турнири по кик бокс, муай тай, савате, част е от националния отбор по хокей на лед, жени.

В състезанието при децата и девойките състезателките на “ABC Fight Club” спечелиха още два златни, сребърен и бронзов медал. Елена Любомирова и Екатерина Иванова са първи при момичетата в категориите до 40 кг и до 35 кг, Таня Джалалиева е втора в отборното на спаринг при девойките младша възраст, а Ния Христова трета на форми при момичетата до червен колан.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4