Столицата вече си има паметник на героите, загинали за свободата на Македония и Одринска Тракия (СНИМКИ)

Столицата вече си има паметник на героите, загинали за свободата на Македония и Одринска Тракия (СНИМКИ)

В центъра на София беше открит тържествено паметник, посветен на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, отдали живота си за свободна и целокупна България.

Датата на откриването – 20 април, е избрана символно. Тя показва пряката връзка между борбата и идеите на българите за свобода от времето на Априлското въстание и борбите в последствие за освобождението на българите в Македония и Тракия.

Начинанието беше реализирано от Инициативен комитет, в който участват заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и организационният секретар на партията и народен представител Юлиан Ангелов, проф. Пламен Митев, арх. Мечанов, адвокат Иван Арнаудов.
На тържественото откриване присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, заместник-кметът по култура на София г-н Тодор Чобанов, народни представители, общински съветници, общественици, историци и българи от чужбина.

Един от основните дарители е адвокат Тодор Батков. Бившият собственик на ФК „Левски“ не скриваше вълнението и сълзите си по време на церемонията.

Монументът изобразява две крила, на които са изписани имената на 150 герои, които са организатори на Илинденско-Преображенското въстание, участниците в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканските освободителни войни, както и в 11-а Македонска дивизия на Първата световна война.

В основата на паметника е изписано символното послание от Вазовия стих „Българийо, за тебе”.
Паметникът се намира на кръстовището на бул. „Тодор Александров“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Стефан Стамболов“.

PametnikPametnik 1Pametnik 2Pametnik 4

Pametnik 5Pametnik 6Pametnik 7Pametnik 8

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4