В столицата откриват паметник на национални герои от Македония и Одринско

На 20 април (сряда) от 11.00 ч. официално ще бъде проведена церемония по откриване на паметник, посветен на българските революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско.

Начинанието се реализира от Инициативен комитет, в който участват заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и организационният секретар на партията и народен представител Юлиан Ангелов, проф. Пламен Митев, арх. Мечанов, адвокат Иван Арнаудов.

На тържественото откриване ще присъстват заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, заместник-кметът по култура на София г-н Тодор Чобанов, народни представители, общински съветници, общественици, историци и българи от чужбина.

Монументът изобразява две крила, на които са изписани имената на 150 герои, които са организатори на Илинденско-Преображенското въстание, участниците в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканските освободителни войни, както и в 11-а Македонска дивизия на Първата световна война.

В основата на монумента е изписано символното послание от Вазовия стих „Българийо, за тебе”.

Паметникът се намира на кръстовището на бул. „Тодор Александров“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Стефан Стамболов“.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4