БОК отбеляза юбилей от Олимпийските игри

Българският олимпийски комитет и Националната олимпийска академия към БОК отбелязаха 120-годишнината от I съвременни олимпийски игри и
участието на България в тях. Първата модерна олимпиада се организира с огромни трудности в края на март и началото на април 1896 г. в гръцката столица Атина, две години след учредяването на МОК.

На семпло тържество в Гранд хотел „София“ приветствия към присъстващите отправиха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, съобщава сайтът на БОК www.bgolympic.org.

„Тези дни отбелязваме 120 години от едно събитие, което коренно промени света. Трябва да сме горди, че малка България, разкъсвана тогава от всякакви проблеми, е сред първите държави, учредили и участвали в първите съвременни олимпийски игри,“ заяви Горанов.

Проф. Гешев отбеляза, че „началото на съвременните олимпийски игри е
един празник, който следва да се чества като велика дата в историята на човечеството.“

Силно емоционална реч произнесе доц. Лозан Митев от НСА, един от
двигателите на Националната олимпийска академия през последните години. На фона на уникални архивни кадри и факсимилета, той изтъкна ролята на първите съвременни олимпийски игри в развитието на човечеството.

„Днес, в днешното противоречиво съвремие, се опитваме да преоткрием отново и отново ценностите, които ни завещаха учредителите на МОК и организатори на първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. Олимпийското движение има много силен социален, философски и педагогически ефект, то се базира на неизменните принципи за мир и толерантност,“ каза Митев.

Докладчикът изнесе малко известни факти за българското участие на
първата съвременна олимпиада в Гърция – как петимата ни представители са били командировани от Българското правителство, което заедно с гръцкото стават единствените официално подкрепили олимпийското движение по това време. Поднесени бяха и неоспорими доказателства за участието и представянето на Шарл Шампо от името на България, като една от 14-те нации с представители в Атина по време на първите съвременни олимпийски игри.

В края на дискусията Катя Иванова, директор на Музея на спортната слава, даде повече подробности за уникалните два медала: един от 1896 г. и един от междинните олимпийски игри през 2006 г., които се пазят в Музея.

На събитието присъстваха много спортни легенди на България, голяма част от академичната общност на НСА, ръководители и членове на олимпийски клубове от цялата страна, студенти, ученици и журналисти.
Bok 1Bok 1

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4