Руските писатели се трепят заради жени

През февруари се навършиха 179 години от трагичната гибел на Александър Сергеевич Пушкин. Геният на руската и световна литература загива в дуел. По този повод излезе материал, разказващ за петте най-известни дуела между руски писатели.

Разбира се, на първо място в класацията е сблъсъкът между Пушкин и Дантес. Повод за сблъсъка между повелителя на перото и френския благородник на руска служба е най-красивата дама в руския императорски двор Наталия Гончарова. Тя се увлича по Дантес, а от своя страна французинът изпраща до Александър Сергеевич подигравателен пасквил, в който нарича Пушкин рогоносец.

Това дава основание на поета и писател да прибегне до оръжието, предизвиквайки на дуел автора на написаното. Предвидливо Дантес се сгодил за сестрата на Наталия и временно дуелът бил избегнат, но след поредната забежка на Наталия с френския благородник оръжията влезли в употреба. Дантес и Пушкин отнесли по един куршум при сблъсъка помежду им, но раната на Дантес се оказала лека и той оживял, докато Пушкин се споминал два дни след дуела.

Друг легендарен дуел е този на Лермонтов срещу Мартинов. Двамата воювали заедно в Чечня и Дагестан, но се сблъскали заради жена, макар и косвено. Това е дъщерята на генерал Верзилин Емилия. При разговор с Емилия в дома на нейния баща, писателят Лермонтов унижил на думи Мартинов и това станало повод за дуел. Мартинов разстрелял Лермонтов, който така и не натиснал спусъка. Писателят умрял почти веднага след изстрела срещу него.

Следващият прочут дуел е между декабриста Кондратий Рилеев и княз Константин Шаховски. Рилеев защиотил честта на незаконнородената си сестра Анна, ухажвана от Шаховски. Той намирал интереса на княза към Анна за несериозен и го предизвикал на дуел. Резултатът от сблъсъка с оръжия бил раняването на Рилеев в петата. Но и двамата дуелиращи се останали живи.

Александър Грибоедов пък участвал като секундант на дуел за балерината Авдотя Истомина, която била ухажвана от графовете Василий Шереметев и Александр Завадовски. По време на дуела, след двамата дуелисти, трябвало да се стрелят и секундантите Грибоедов и Якубович. Резултатът- Грибоедов бил ранен в ръката, но останал жив до 1829 г., когато разгневена тълпа нападнала руското посолство в Техеран и в следствие на това той починал.

Последният дуел в петицата на най-популярните с участието на руски поети и писатели е този на Николай Гумильов срещу Максимилиян Волошин. Повод за дуела станала Лиля Дмитриева, също поетеса, която отблъснала чувствата на Гумильов, който си позволил оскърбителни слова по неин адрес. Волошин защитил честта на дамата и двамата с Гумильов се изправили един срещу друг в дуел. Гумильов пропуснал в изстрела си, а Волошин имал лошия късмет оръжието му да засече два пъти. Волошин и Гумильов се помирили 12 години след дуела.

Categories: Литература

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4