Най-сетне: Има осъдени за черно тото у нас

Трима души бяха признати за виновни от съда в Ботевград заради обещани пари на наши юношески национали в опит да бъде повлиян резултата на мача с Германия през 2014 година от Европейското при 19-годишните, което се проведе тогава в България.

По обвинение на Районна прокуратура – Ботевград, на 07.04.2016 г. съдът призна Даниел Гяуров, Марио Филипов и Григор Григоров за виновни в това, че на 16.07.2014 г., в гр. Правец, в района на бензиностанция „Лукойл“, в съучастие като съизвършители, са обещали на състезатели на националния ни отбор по футбол за младежи облага – пари в размер на сумата от 10 000 евро, за да повлияят на резултата от футболната среща на 19.07.2014 г. между националните отбори на България и Германия за младежи на Европейското първенство в Унгария 2014. Деянието се отнася за състезание, включено в хазартни игри – престъпление по чл.307 г., ал.2, т.4, вр. чл. 307в, ал.1 вр., чл. 20, ал. 2 от НК.

На тримата подсъдими е наложено наказание „Лишаване от свобода“ от 1 година, чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от три години и „Глоба“ в размер на по 1000 лева.

Разследването на прокуратура е установила следната фактическа обстановка:

Свидетелите П.П. и С.П. са състезатели от националния отбор по футбол на Република България за младежи до 19 години. На 15.07.2014 г. двамата били на подготвителен лагер в гр. Правец, заедно с другите състезатели от отбора и треньори с оглед предстоящото им участие на Европейското първенство в Унгария 2014 г., в гр. Гьор, администрирано от УЕФА. Същия ден по телефона със св. П. П. се свързал негов познат – подсъдимия Даниел Гяуров, който поискал да се срещнат на следващия ден в района на бензиностанция „Лукойл“ в гр. Правец. Междувременно по телефона св. С.П. бил потърсен от подсъдимия Григор Григоров, с когото се познавал. Григоров също поискал от св. С. П. да се срещнат на следващия ден на горепосочената бензиностанция. На 16.07.2014 г. сутринта свидетелите С.П. и св. П.П. отишли в района на бензиностанция „Лукойл“ в гр.Правец, в близост до тях спрял автомобил м. „Тойота“ м. „Авенсис“, управляван от св. С.И. В посочения автомобил били и подсъдимите Гяуров, Филипов и Григоров. Четиримата слезли от превозното средство и се срещнали с двамата футболисти.

Провеждали общ разговор относно предстоящото Европейското първенство по футбол за младежи в Унгария 2014г. По време на разговора им Григоров, Гяуров и Филипов започнали да отправят обещания към футболистите, че ако те като състезатели от националния футболен отбор за младежи съдействат футболната среща, определена за провеждане на 19.07.2014 г. между националните отборите на Р. България и Р. Германия на горепосоченото първенство да завърши с резултат три и или повече гола, ще дадат на всеки от тях по 10 000евро. Въпреки отказа на младите футболисти съзнателно да повлияят на резултата, тримата подсъдими продължили настоятелно да ги убеждават да приемат предложението. Подсъдимият Филипов даже дал на единия от футболистите телефонен апарат, по който да контактуват в случай, че размислят и приемат предложението им.

Младите футболисти споделили с треньорите си за отправеното им предложение и уведомили органите на полицията.

В хода на разследването са били иззети видеозаписите от 16.07.2014г. от охранителните камери на бензиностанция „Лукойл“ – Правец и са назначени видеотехническа и лицево- идентификационна експертизи, която доказва проведената среща на осъдените с двамата футболисти.

Разследването е установило още, че футболната среща на 19.07.2014 г. между националните отбори на Република България и Република Германия за младежи до 19 години е била включена в хазартна игра със залагания върху развитие или резултата от спортни състезания, а именно в хазартни игри провеждани от «Еврофутбол» ООД, «Еврофутбол Лимитет Малта» и «Sportsbook” на Бетфеър, като са приемани са залози и са изплатени печалби.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4