Порутен стадион до гробищата и зли кучета чакат Локо (Сф) в Ботунец (СНИМКИ)

Локомотив (Сф) е пред отбелязването на юбилеен гол от началото на първенството в СРГ – Север. “Червено-черните” до момента имат 13 поредни победи от също толкова мачове, а головата им разлика е 99:6.

В неделя (27 март) момчетата на треньора Антон Велков гостуват в столичния квартал Ботунец на местния Кремиковци. Сблъсъкът е от 15:00 часа.

Мизерия и разруха очакват “железничарите”. Някогашният стадион-красавец, който беше и гордост за района, днес представлява жалка гледка. Трибуните са разбити, треньорските скамейки – изкорубени, тревното покритие е под всякаква критика. В съблекалните липсва вода, а зоната около игрището е обрасла с тръни и буреняци.

Феновете на Локомотив са свикнали на липсата на удобства през последните години, така че ситуацията в Ботунец няма да ги изненада и шокира кой знае колко. Те трябва обаче да внимават да не бъдат ухапани от някое от многобройните кучета, скитащи се наоколо.

Залата, в която навремето играеше големият баскетболен женски тим на Кремиковци, също предизвиква съжаление в настоящия си вид. Интериорът ви прави да се чувствате участник в евтин и блудкав холивудски апокалиптичен екшън. Времето сякаш е спряло тук преди 30 години.

Емблематично е и това, че стадионът се намира буквално на метри от кварталното гробище.

Въпреки потресаващо лошите условия, все пак футболът в Ботунец все още е жив. Най-вече благодарение усилията на един човек – Негрийчо Негриев. През последните години той е буквално мъжът-клуб. Прави всичко – води тренировките на децата и мъжете, управлява клубните дела, дори чертае игрището и слага мрежите на вратите.

“Нашият клуб е основан през 2000 година, като старият клуб бе закрит и с въвеждането на търговския закон бе основан Спортен клуб Бухово, по настоящем ФК Кремиковци. Каква е личната ми мотивация ли? Искаме да направим нещо хубаво. Тук имаме в общината около 25 – 30 000 души. Имаме доста деца, които е по-добре да тренират при нас, отколкото да са по улиците. Нашият принцип на работа е да не връщаме никой, независимо от качествата. Да играят при нас и ако покажат качества да растат нагоре по стълбицата. Тези, които не се докажат, поне да изградят силно тяло, да бъдат здрави и дисциплинирани”, обяснява Негриев, който беше доскоро и сред дребните акционери в Левски.

Помагат му Станислав Минчев и Кирил Чарлов, който е и играещ администратор на Кремиковци.

Тимът е съставен предимно от местни момчета, някои от тях са се подвизавали и в професионалния футбол. Един от нападателите дори има опит и в долните дивизии на Германия. Играчите са пълни аматьори с различни професии. Има и безработни и ученици. Отборът си има и малка, но вярна публика, която идва на всеки домакински мач.

Кремиковци спечели последния си мач от първенството. Победи София Спорт с 1:0 и е трети във временното класиране с 25 точки (8 победи, 1 равен, 4 загуби, голова разлика 27:17). Неприятен инцидент обаче се получи на срещата в неделя. Четвърт час преди края вратарят на домакините Калин Мечкарски се сблъска с играч на София Спорт. Ветеранът (42 г.), който е полицай по професия, падна лошо на тревата и си глътна езика. Само навременната намеса на лекарката предотврати най-лошото. Мечкарски беше откаран с линейка, а на вратата се наложи да застане полеви играч.

Локо (Сф) и Кремиковци вече играха два пъти помежду си от началото на сезона. Мачът за първенство през есента завърши 4:0 за „червено-черните“. Локото спечели и една лятна контрола с 6:1.
Ботунец 1Ботунец 2

Снимки: Венелин Йорданов


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4