Осъдиха палача Радован Караджич на 40 години затвор

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор.Бившият военновременен лидер на босненските сърби , който се укриваше 13 години от правосъдието, а след това прекара в Международния трибунал в Хага още седем, чу присъдата си за геноцида в Сребреница – най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Генерал Ратко Младич, смятан за изпълнител на плановете на Караджич, също е съден в трибунала и процесът срещу него трябва да приключи тази година.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях – цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г. Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи. Караджич и Младич, подкрепяни от сръбския лидер Слободан Милошевич в Белград, са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Милошевич също бе съден в трибунала, но умря от инфаркт преди 10 години, преди присъдата му да бъде произнесена. Караджич, който сега е на 70 години, бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител. Той заяви, че е невинен по всички обвинения, и се защитава сам по време на процеса, включващ 497 съдебни заседания, изслушване на 586 свидетели и 800 000 страници документация.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4