Футболният свят плаче за Йохан Велики

Всички световни звезди на футбола коментираха с покруса трагичната вест за кончината на Йохан Кройф. Великият холандец си отиде от този свят на 68-годишна възраст.

“Нямам думи, с които да опиша болката, която чувствам. Моят треньор, моят приятел. Почвай в мир. Благодаря ти за всичко. Завинаги оставаш с мен”
Христо Стоичков

„Загубихме един много обичан човек. Да, Кройф беше почитан не само като футболист, но и като личност. И то не само в Европа, но и в целия свят”, заяви Андрей Желязков пред БЛИЦ СПОРТ по повод смъртта на Йохан Велики.

„Аз преминах във Фейенорд през 1981 година. Понеже по това време не можеха да се извършват продажби на български футболисти в Западна Европа, бях преотстъпен за три сезона от Славия в холандския клуб.
Няма да забравя как през лятото на 1983 година, докато си почивах в София, ми се обадиха от Холандия, за да ми кажат, че сме привлекли в нашия отбор Йохан. Това беше уникална новина, защото Кройф премина директно от Аякс във Фейенорд. Все едно от Левски в ЦСКА. Не можех да повярвам, че е истина.

Имам много спомени с него. И все приятни, и все хубави. Научих доста неща от Йохан, защото той беше магьосник на терена. Кройф бе пример и за джентълменство. Но едно от най-хубавите му качества беше скромността му. Не познаваше грандоманията, тя му беше чужда.
Във Фейнорд всяка седмица имахме по двама дежурни футболисти, които да помагат на домакина за изнасянето на топката и подреждането на конусите на терена. Когато Йохан дойде при нас, си мислехме, че той няма да се занимава с тези неща. Та Кройф беше звезда и то от световна класа. Но още след първите дни Йохан сам пожела да го запишем сред дежурните. Не можехме да повярваме, че подрежда конусите преди началото на тренировката.

Направихме много силен сезон. Не са един и два случаите, когато аз съм му асистирал за гол и обратно. Йохан се разбираше с нас, както се казва, и със затворени очи.

Да, той беше пушач. Страстен пушач още тогава. На него единствено му беше позволено да пуши в тоалетната на съблекалнята.

Знаете ли какво правеше преди мачовете. Вадеше кутията с цигари, взимаше запалката и отиваше в тоалетната. Дърпаше си десетина пъти, а после ни извеждаше с капитанската лента на терена към победите. Правеше същото с цигарата и след края на двубоите.
През въпросния сезон 83/84 станахме шампиони на Холандия и спечелихме Купата на страната с Фейенорд.

За последно се видях с Йохан преди около 6-7 години. Тогава беше организирано тържество във Фейенорд. Изглеждаше добре. Върнахме се назад във времето и си спомнихме за златния период, в който нямаше кой да ни победи в Холандия”, добави Андрей Желязков.
„Нека Йохан почива в мир! Поклон пред паметта му! Такива като него никога не умират, а остават завинаги в сърцата на хората”, завърши Жужо.

“Йохан Кройф даде на футбола нещо уникално, което мнозина се опитваха да копират. Аз съм много разстроен. Той беше изключителна личност, който заедно с Ринус Микелс даде път на тоталния футбол. Кройф ще липсва на футбола”.
Сеп Блатер

“Без съмнение това бе най-добрият треньор, когото съм имал. Неговите съвети ще останат завинаги в съзнанието ми. Той ме предизвикваше като играч и ме караше да побеждавам. Той умееше да разчете всеки играч и да извади най-доброто от него. Неговата цел винаги беше отборът да постига добри резултати. Беше честен човек. Благодаря ти, Кройф за това, че беше най-голямото ми вдъхновение и най-големият ми учител. Благодаря ти, че ни показа пътя. Никога няма да те забравим. Почивай в мир”
Диего Марадона

“Много печална новина за Йохан Кройф. Изключителен човек, променил футбола. Съболезнования на неговото семейство и приятели”.
Лотар Матеус

“Той беше един от най-големите играчи, които съм виждал. Аз съм горд, че познавам Йохан. Той беше гигант, нямаше нищо негативно в главата си. Той обожаваше играта, обожаваше спорта, обожаваше живота. Той е от същата класа като Пеле, Ди Стефано и Марадона. Неговата игра промени футбола и това се вижда и днес”.
Боби Чарлтън

„Изпращам една силна прегръдка и моите най-дълбоки съболезнования на неговото семейство от името на целия отбор. Това е огромна загуба за нас. Това е много тъжен ден за семейството на Барселона и за световния футбол, за всички хора по света, които знаят какво влияние имаше Кройф върху футбола. Имал съм възможността да разговарям няколко пъти с него. Той ме заплени със своята харизма. Той е в основата на настоящите успехи на Барселона“.
Андрес Иниеста

Ето какво написаха от Барса на сбогуване с Кройф:
“Футболен клуб Барселона изказва своите съболезнования за смъртта на Йохан Кройф. Той беше треньор и играч, който завинаги ще остане легенда на тима ни. Съчувстваме на цялата фамилия на Кройф.

Съпреживяваме тяхната мъка. Почивай в мир! Благодарим ти, Кройф!”
“Отиде си една футболна легенда. Искам да изразя голямата си покруса от смъртта на Йохан Кройф и от името на Реал Мадрид да изкажа искрените си съболезнования и подкрепа към Барселона и най-вече към съпругата и децата му. Той беше изключителен футболист – отделна епоха във футбола, и затова днес е един много тъжен ден за световния футбол”, написа шефът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес.

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4