Издигат паметник на кан Аспарух в центъра на София

Идея за издигане на паметник на основателя на българската държава се появи тези дни. Тя идва от някои интелектуалци. Един от тях е общественикът Кирил Милчев. Ето какво написа той в личния си профил в социалната мрежа:

Кан Аспарух, основал нашата държава през 680 г., заслужава ли да има паметник в столицата? Кажете вашето мнение, аз ще го предам лично на кметицата г-жа Фандъкова.

Идеята – хубаво, обаче паметникът ще бъде абсолютен кич като тези на македонците на Самуил и на Александър Велики в Скопие. Никой не знае как точно е изглеждал основателят на нашата държава.

Както и дали правилното произнасяне на името и изписване е Аспарух или Исперих….Някои изследователи твърдят, че добавката “Рих” е по-късна и и идва от латинското “REX” – цар. Тоест, името на владетеля е Испор, а РИХ е цар. Тоест – цар Испор…Има логика…Но евентуален паметник, отново повтарям, че ще бъде чиста художествена измислица…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4