ЕК си сътрудничи с Турция по миграцията

Европейската комисия изложи следващите оперативни стъпки в сътрудничеството с Турция по миграцията, се съобщава в прессъобщение на ЕК.  

Европейската комисия изложи днес своя принос за Европейския съвет в четвъртък и за срещата в петък на държавните и правителствени ръководители на ЕС с турския министър-председател. В Съобщение до Европейския съвет за следващите оперативни стъпки в сътрудничество ЕС-Турция в областта на миграцията Комисията очертава правните, оперативни и финансови детайли за това как сделката, договорена по принцип на срещата с Турция на 7 март, би могла да бъде осъществена.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви:“Предложенията, обсъдени от лидерите на ЕС и Турция за връщане на всички нови нередовни мигранти и хора, търсещи убежище, които пристигат в Гърция от Турция, като временна и извънредна мярка, която да бъде приложена  възможно най-скоро, заедно със презаселването на сирийци от Турция в ЕС, може да разруши веднъж и завинаги бизнес модела на трафикантите на хора. Но това може да стане само в съответствие с рамката на международното право и на правото на Европейския съюз”.

Комисията докладва днес и по напредъка относно ангажиментите по преместване и презаселване на бежанци. Докладът съдържа препоръка за това как да се подобри реализирането на временната извънредна схема за  преместване и презаселване и на Европейската схема за презаселване.

Комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос каза:При изострящата се всеки ден хуманитарна обстановка в Гърция, страните членки трябва спешно да изпълнят ангажиментите си и да предотвратят по-нататъшно влошаване на ситуацията с бежанците в Гърция”.

Комисията обсъди и дългосрочните мерки, които трябва да бъдат предприети, особено що се отнася до подобренията на настоящата система, определяща коя страна членка е отговорна за подадените молби за предоставяне на убежище (Дъблинската система).


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4