Как Вълов измъкна ЦСКА от ада в Керкраде (ВИДЕО)

На днешния ден през 1989 година ЦСКА играе един от най-важните и драматични мачове в своята история. “Армейците” гостуват в холандския миньорски град Керкраде на местния Рода в четвъртфинал реванш за КНК. „Червените” печелят първата среща с 2:1, а на реванша губят със същия резултат, но после при дузпите се радват накрая.

В главен герой на мача се превръща Илия Вълов. Храбрият вратар от Кнежа спасява две дузпи, а показва чудеса и в редовното време. ЦСКА сякаш преминава през деветте кръга на ада, за да оцелее.

Реваншът в Холандия срещу Рода протича изключително драматично. В 38-ата минута Хаан извежда домакините напред в резултата – 1:0. В 56-ата Ван Льор вкарва второ попадение и при това развитие на срещата ЦСКА е аут от турнира. Холандските футболисти играят изключително грубо, те буквално скъсват от ритане българите, но не успяват да ги изплашат.

12 минути преди края идва и наказанието. Буребах допуска грешка, след като се опитва да върне топката към вратаря Недербург. Обаче хитрият Христо Стоичков пресича подаването, повежда си топката и я праща в мрежата в свой стил за 2:1.

В двете продължение нов гол не пада и се стига до изпълнението на дузпи. Те започват кошмарно за ЦСКА – при шута на Любо Пенев топката се отбива в гредата. След това обаче никой от „червените” играчи не греши, а Вълов отразява шутовете от “бялата точка” на опитните Грунендайк и Буребах.

“Тогава не си давах сметка какво сме направили. Бяхме и много добър отбор. Чак сега проумявам каква голяма радост сме донесли на българите. И до днес хората по улиците ме разпознават. При това има и такива, възрастни, на по 70-80 години. Срещат ме и ми се радват. “Голям фен съм ти”, ми каза преди дни един дядо. Това уважение от страна на хората няма как да не ме направи щастлив, разказа Вълов, който обаче сподели и на какво изпитание е бил подложен той и неговото семейство в навечерието на гостуването в Керкраде.

“Това бяха едни от най-тягостните мигове в моя живот. Аз не трябваше всъщност да пътувам за Холандия. Даже бях помолил Пената да ме освободи в навечерието на мача. Дъщеричката ми беше много болна… Лежеше в клиника. Молеха ми се, и Пената, и Боби Станков и моите съотборници… Заявих им: ”Ей, не ме интересуват никакви мачове. Не знам дали детето ми ще остане живо. Не ми говорете за нищо!” Аз тогава се бях побъркал. Лекарите не можеха да разберат къде да й бият инжекции на детето. Ситуацията беше на живот и смърт. Бях категоричен, че от София няма да мърдам. Исках да бъда близо до Марина. Обаче имаше един доктор Тонков, беше болен левскар. Не го познавах дотогава, станахме големи приятели.

Та този Тонков слезе при мен и ми каза: „Вълов, аз ще сложа телевизор в стаята и ще гледаме мача срещу “Рода”. Желая ви успех. А след победата ние ще те посрещнем с дъщеря ти на аерогарата”. Аз му отвърнах: “А ти знаеш ли, че ако нещо стане с детето, главата ти няма да бъде на раменете”. Той ме успокои и аз и досега не зная как му се доверих, се качих в самолета. Така и стана, ние отстранихме “Рода”, а дъщерята ме чакаше на летището (б.р. – вълнува се, гласът му трепери).”

По този начин ЦСКА преодолява своя холандски съперник и за трети път в историята си достига до полуфинал в Европа. И докато през 1967 и 1982 година това е в турнира за КЕШ, сега постижението е извършено в надпреварата за КНК (Купата на носителите на национални купи).

Съставът на ЦСКА: Илия Вълов, Недялко Младенов, Трифон Иванов, Красимир Безински, Георги Димитров, Костадин Янчев (57 – Георги Георгиев), Емил Костадинов, Христо Стоичков, Любослав Пенев, Ивайло Киров (63 – Петър Витанов), Стефан Бачев.

При дузпите:
Любо Пенев стреля в гредата – 0:0
Ван Льор е точен – 1:0
Георги Георгиев вкарва – 1:1
Хансен стреля точно – 2:1
Трифон Иванов е безпощаден – 2:2
Вълов спасява удара на Грунендайк – 2:2
Недялко Младенов бележи – 2:3
Хаан не пропуска – 3:3
Левачката на Стоичков стреля право в целта – 3:4
Вълов спасява и шута на Буребах – 3:4

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4