15 000 идват, ако Македония не отвори границата си

Над 15 000 жени, мъже, деца и бебета, идващи от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан и дори Египет са разположени в гръцкия лагер Идомени. На няколко декара площ, оградени с бодлива тел, е пространството, в което адът буквално е слязъл на земята за търсещите по-добър живот чужденци, пише “Телеграф”. Малки палатки, подгизнали от кал, които са приютили по 4-5 души деца, тичащи по джапанки на проливния дъжд при температура от 10 градуса и опашка, на която възрастни се бият за дрехи. Това е картината, посрещаща всеки нов в лагера Идомени.

На метри от него се вие опашка от около 1000 души, всички подредени на опашка за сандвич. Това ще бъде обедът им и за него ще чакат поне половин час. Част от тях разпъват найлон над главите си, за да не ги вали, други са се примирили, защото обувките им съща са в кал и вода. Показват босите си крака, но не искат да бъдат снимани лицата им, защото твърдят, че в Сирия имат близки и ако се разбере, че са избягали, роднините им може да пострадат.

“Тук е ад, децата са мокри, голи и боси, не сме се къпали, нямаме обувки, ако не говорят границата, се връщаме обратно в Турция и оттам ще тръгнем към България. Разберете за нас няма друг път и друго бъдеще, освен да отидем там.” Думите са на 28-годишен мъж, който е разпънал палатката си точно до бензиноколонка на километър от лагера в Идомени.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4