Плейбоите на футбола. Българската следа

Иван Колев – Ването, с право е наричан Дон Жуана на София. Великият футболист на ЦСКА има 75 мача и 25 гола в националния отбор. Играе на две световни и три олимпиади. Има три брака. Като войник се жени за Надежда, сестра на свой съотборник от ВВС. Вторият му „Менделсон” е с красивата медицинска сестра Гергана, починала от рак на гърдата. Колев за трети път се събира с бизнесдама след демокрацията. От нея има момченце, което умира. След смъртта му, футболистът се развежда.

Щом овдовява, става плейбоят на София. Червеният му “Ситроен” 7777 редовно паркира пред столичните гимназии и се превръща в луксозен капан за ученичките. На 75 г. ходи с половин век по-млада студентка. Безбройни са авантюрите му с чужденки. Може би най-интересна е тази с легендарната съветска гимнастичка Лариса Латинина по време на олимпиадата в Мелбърн през 1956 г. На турнира мацето завоюва три златни медала, а Ването – един бронзов. Срещат се в олимпийското село и тя направо е поразена от чара му. Дори му предлага миловидно:
”Иван, искаш ли аз да ти подаря единия си медал, а ти твоя и още нещо..” Тяхната дружба продължава през годините.

Когато Колев умира през юли 2005 г.никой не може да повярва на страшната вест. Всяка седмица рита в отбора на ветераните на ЦСКА. Пеша изкачва пететажното си стълбище.Приятелките му са предимно студентки, които се ревнуват взаимно. Обича да играе върху масите в заведенията. Пази железен режим. Не пуши и не пие.

За някогашното „златно дете” на нашия футбол Петър Величков също се носят легенди. Според всички специалисти му предстои великолепна бъдеще в играта, но го провалят жените, алкохолът и несериозното отношение към тренировките. Играе в „Славия”, „Черноморец” и „Добруджа”. Прекратява кариерата си на 28 г.

Интересна фигура е и варненският маестро Пламен Христов, подвизавал се в „Спартак”, „Черно море”, „Сливен”, „Миньор” и „Девня”. 4 пъти е изключван от спорта заради нарушаване на спортния режим, но продължава да прави изцепки. „Вместо на тренировки повече ми се ходеше по баровете, много ми се слушаше музика, а и пеех хубаво. Харесвах и готините момичета”, признава халфът. Наричат го хулиган, казват му, че се е превърнал в дискотечна мебел. При някои от изключванията си работи два месеца на кораб, пее по кръчмите, дори ходи на турне с култовата група „Диана Еспрес”, с Васко Кеца… Любимата му песен е „О, мами блю”. По време на лагер с отбора на „Миньор”, в хотела, където са настанени, предстои сватба. Оркестърът обаче катастрофира по пътя и не идва. Пламен спасява положението. Заедно с вратаря Димитров и защитника Весо Евгениев грабват по една китара и микрофона и тържеството приключва както си му е реда. Любимото място за срещи на Христов е емблематичният бар „Астория” в София.

Categories: Живот, Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4