Руски историк: Сталин е избил 10 милиона души!

Последното допитване в Русия, проведено от „Левада-център” показва смайваща подкрепа на руснаците за Йосиф Сталин, съобщава bfm.ru. От анкетираните 34% смятат, че каквито и грешки и пороци да му се приписват, той е най-големият държавник на Съветския съюз, след като е излязъл победител във Втората световна война. По повод на днешния ден, когато се навършват 63 години от неговата смърт, съветският и руски историк Рой Медведев публикува своите данни за жертвите на сталинските репресии в СССР през периода 1922-1953 година.

Според него, със съдебни присъди са били разстреляни 760 000 души. Те са минали по така наречената „кратка процедура”, в която съдебното заседание трае 15 минути. Около 1 милион души са загинали в лагери от глад, студ, каторжен труд и разстрели.

Разбира се, по документи всички те са починали от болести. От намиращите се в лагери над 5 милиона души едва 2 милиона са се върнали в къщи след като са били освободени от Хрущов след смъртта на Сталин.

Към 10 милиона селски семейства са били разкулачени, колко са загинали в този процес, не е известно. За тях се знае, че не са били разстрелвани, а са бесени. Предположенията са за гибелта на 500 000 семейства.

Много народи са били изселени от мястото, където са били жилищата им. Това са Чеченци, ингуши, кримски татари. И тук точни цифри липсват, но вероятно жертвине са над 300 000. така общата цифра на загиналите по време на управлението на Сталин е около 10 милиона души. /БЛИЦ

Categories: История

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4