Посейдон сменя Южен поток и Турски поток

Нов проект за подводен газопровод по дъното на Черно море идва да смени “Южен поток” и “Турски поток”. Това става ясно от съобщение на електронното издание на руския в. “Ведомости”.

Една от четирите планирани тръби може да достига до България и през нея да бъдат подавани 16 милиарда кубика газ годишно, твърди събеседник на изданието.

“Днес в Рим е подписан Меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.”

Съобщението е съвместно и е направено от руската компания “Газпром”, италианската “Едисон” и гръцката ДЕПА. То бе оповестено, след като днес в Рим документът бе парафиран от шефовете им – Алексей Милер, Марк Бенаюн и Теодорос Кицакос.

Меморандумът е подписан след среща на Милер с италианския министър на икономическото развитие Федерико Гуиди. Трите компании смятат да използват в максимален обем резултатите от работите, извършени от “Едисон” и ДЕПА в рамките на проекта “Посейдон”.

Това е третият опит на “Гаазпром” да прокара тръба по дъното на Черно море, отбелязва “Ведомости”. До 1 декември 2014 г. бе планиран проектът “Южен поток” и прокарването на тръби до България.

Руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта при визитата си в Турция и обвини за провала България и Еврокомисията. Той заяви, че проектът вече ще се наричаа “Турски поток” и тръбите ще минават през югоизточната ни съседка.

През февруари 2015 г. компанията “Саут стрийм”, притежавана наполовина от “Газпром”, купи 600 000 тона тръби на стойност 1 милиард евро. Повече от година тези тръби лежат близо до българско пристанище, твърди “Ведомости”. Те ще бъдат напълно достатъчни за полагането на първата тръба от “Посейдон” и дори за част от втората.

Може би ще бъдат построени две тръби. Едната ще бъде към Турция , а другата към България. По всяка от тях ще бъдат подавани по 16 милиарда кубика газ годишно, твърди още изданието.

Източник:http://clubz.bg/


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4