Таекуондистки се пускат на “Странджата”

За първи път две състезателки на столичния „ABC Fight Club“ с основен спорт таекуон-до ще участват на най-стария турнир по бокс в Европа – „Странджа“. 67-ото издание започва днес, 23 февруари, в столичната зала „Универсиада“.

Извън националния отбор по бокс в надпреварата при жените ще се включат още Петя Станева и Джоана Нуамеруе, които ще участват от името на СК „Файт“. Петя Станева ще се състезава в категорията до 75 кг, която е олимпийска за Рио 2016. Джоана Нуамеруе играе в категорията до 64 кг. Основният спорт и на двете е таекуон-до ITF, но се състезават с успех още и на кик бокс и савате (френски бокс). Така освен световната шампионка по бокс Станимира Петрова, още две таекуондистки ще премерят сили на боксовия ринг.

За Петя и Джоана това е второ състезание на бокс, след Държавното лично отборно първенство, което се проведе декември. Техен треньор е Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до), многократен републикански първенец по таекуон-до и бокс, международен инструктор и международен съдия по таекуон-до. Работили са също и с Палми Ранчев, дългогодишен национален треньор по бокс. Според жребия, изтеглен късно вечерта в понеделник, двете започват участието си на турнира за купа „Странджа“ с мачове днес и утре. Днес следобед Джоана Нуамеруе ще играе първата си среща с боксьорка от Тунис, а в сряда Петя Станева ще започне турнира с мач срещу състезателка от Беларус.

Петя Станева е настоящата държавна шампионка по бокс в категорията до 75 кг, след като спечели титлата миналата година. Тя е родена през 1989 г. в София. Има първи дан в корейското бойно изкуство таекуон-до, студентка е в НСА, Треньорски факултет, същата специалност. Най-големият си успех досега постигна миналата година на Европейското първенство по савате в Будапеща, където спечели златен медал в категорията до 75 кг. За 2016 г. вече има две държавни титли в два различни спорта. През януари стана държавна шампионка на таекуон-до ITF на спаринг в категорията над 75 кг на първенството в Пловдив, а през февруари спечели титлата и на кик бокс, стил лайт контакт, категория над 70 кг на първенството в София. Печелила е многократно медали от национални и международни състезания.

Джоана Нуамеруе е родена през 1991 г. в София. Тренирала е таекуон-до и кик бокс. Държавна шампионка по кик бокс, категория до 65 кг, стил лайт контакт от първенството в София, което се проведе преди два дни. Медалистка е от национални и международни първенства по таекуон-до, кик бокс и савате, трета на Европейското първенство по савате в Будапеща през 2015 г., категория до 65 кг. 67-ми Финалите при мъжете и жените са на 27 февруари, събота. Състезанието се провежда в зала „Универсиада“. Заявка за участие са подали над 300 боксьори от 40 държави.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4