Наши войници шести на турнир в Италия

Представителният отбор на Сухопътните войски се класира на почетното шесто място в 68-ото издание на Шампионата по ски на алпийските подразделения – „Награда на приятелството” (Friendship’s Trophy).

Състезанието се проведе в Италия и е организирано от Главното командване на италианските алпийски части. Това е най-голямото международно събитие в областта на подготовката на алпийските части. За първи път турнирът беше и част от състезанията, организирани от Международния съвет за военен спорт (CISM), като участието в него носеше точки и за двата шампионата. Това значително повиши нивото на турнира, в който са се включили и медалисти от последните Олимпийски игри в Сочи 2014. С шестата позиция в крайното комплексно класиране между шестнадесетте държави участвали в състезанието за „Наградата на приятелството”, и седмата позиция в състезанието по линия на Международния съвет за военен спорт (CISM), българският отбор изпревари традиционно силните в алпийската подготовка страни като САЩ, Австрия, Швейцария, Полша, Унгария и др.

В състезанието участваха повече от 1200 военнослужещи от 16 страни. То включва пет дисциплини за четири дни: отборен спринт, гигантски слалом, 15 километра ски бягане, 25 километра биатлон (военен патрул) и нощен ски алпинизъм. Изключително трудна и оспорвана се оказа дисциплината ски алпинизъм, която се проведе нощем, с масов старт на над 250 състезатели, при минусови температури. За първи път в тази дисциплина българските военнослужещи участваха с отбор при жените – редниците Владислава Перпериева и Миглена Маневска, които завоюваха второто място в отборното класиране. Мъжкият отбор в състав редник Светослав Башев, ефрейтор Радостин Капуджиев и капитан Крум Караиванов зае осмото място в отборното класиране. Призови бяха и класиранията на жените и мъжете ни в останалите дисциплини – ски бягане, гигантския слалом, 25 км ски патрул с една стрелба. Тук българският отбор подобри времето си с повече от 20 минути в сравнение с миналогодишното представяне.

12633157_10205079378377878_970446688_o


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4