Нов скандал! Турското робство вече не е владичество, а само съжителство

Не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество. Поне не според проекта за нова програма по история за VI клас, публикувана в петък от Министерството на образованието и науката и коментирана днес на пресконференция в МОН.В проекта не се говори за робство или владичество, а за “съжителство между традициите на християни и мюсюлмани”, “взаимни влияния между културите на християнството и исляма” и “османската власт”, предава Офнюз.

Този период от историята ни е в четвъртата, последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена “Османската империя и българите ( ХV-ХVІІ в.)”. В нея се включват подтемите “Държавност”, “Общество и всекидневен живот”, “Култура и културно наследство” и “Религия”.

Едно-единствено изречение загатва, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата “представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт”.

Програмата започва с въведение в европейското средновековие. Втората тема е “Раждането на Средновековна Европа (V – ХІ в.). България до началото на XI век”, а третата – “Средновековният свят (ХІІ – ХV в.). (Българската държава (ХІІ – ХІV в.)”.

На журналистически въпрос на пресконференцията в МОН защо програмата е разписана по толкова предпазлив начин Евгения Костадинова, директор на дирекция “Образователни програми и образователна интеграция” в МОН, отговори, че “не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие”. Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените.

Програмата е нормативен документ и не въвежда определения, каза експертът по история Радостина Николова. Тя допълни, че в програмата пише “съжителство”, защото в периода XV – XVII век “те (бел. ред. българи и турци) са живели заедно”./БЛИЦ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4