Почина първата жена във Формула 1

Почина първата жена-пилот във Формула 1 Мария Тереза де Филипис, съобщи Autosport. Тя си отиде от този свят на 89-годишна възраст. Де Филипис взе участие в три Гран при през 1958 година.  Мария успя да финишира само в първото състезание на пистата в Спа, когато завърши на последното десето място. Дамата прекрати кариерата си след смъртта на лидера на своя отбор Жан Бера.

Тя се състезава в кариерата си за OSCA и Maserati. След съвет на нейния партньор Луиджи Мусо красавицата в началото опита силите си в тренировъчните сесии в Сиракуза през 1958 г., където финишира пета, преди да попаде заявка за официалния сезон във Формула 1.

Любопитна е причината Мария да се насочи към най-бързите коли. Тя се хванала на бас със своите братя (които също са пилоти), че ще бъде по-бърза от тях. През 1997 г. Де Филипис беше избрана за вицепрезидент на Международня клуб на бившите пилоти.

Досегашните участнички в най-престижното автомобилно състезание в света са били: Мария Тереза де Филипис (1958-1959 в 3 състезания за Гран при), Лела Ломбарди (1974-1976 в 17 Гран при и 0,5 точки), Давина Галика (1976-1978 в 3 Гран при), Дезире Уилсън (1981 в 1 Гран при), Джована Амати (1992 – никога не е успявала да се класира за Гран при), Мария де Вилота – през 2011 година испанката, която е дъщеря на бившия пилот Емилио де Вилота, прави официален дебют във Формула 1 – с колата на Лотус Рено по време на тест. През 2012 вече подписва договор като тест пилот на отбора на Маруся. За съжаление, младата испанка така и не започва в състезание, а през 2013 година злощастно умира. Последната засега е Сузи Волф. Шотландката от 2012 година се опитва да си пробие място във Формула 1. По време на тестове тя кара за отбора на Уилямс и дори показва стабилни времена, но въпреки това не се стига до никакво развитие.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4